Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte yerel yönetimler bir takım yaptıkları değişimle şehri metropol bir kent olma yolunda ilerletmeye çalışırken, bazı konularda ki eksiklikler ise gelişmemişlik görüntüsünden Kahramanmaraş’ın bir türlü kurtulamadığını gösteriyor.
Bu görüntülerin neler olduğunu elbette sırası ile paylaşacağım. Bu konuda öncelikli ve ilk sırada en büyük payı alan ve hiç şüphesiz vatandaşları oldukça rahatsız eden seyyar satıcıları ele almak istiyorum. Kentin cadde, sokak ve mahalle aralarında amansızca gezen seyyar satıcıların, yapılmayan ya da yeteri kadar olmayan denetimler nedeniyle sayıları yeniden artmaya başladı.
Evet, Kahramanmaraş kent merkezinde son günlerde sayıları her geçen gün artan seyyar satıcılar, özellikle de uygunsuz saatlerde arka arkaya mesken tuttukları cadde ve sokaklarda yaptıkları anonslar ile vatandaşları evlerinde haddinden fazla rahatsız ediyor.
Yıllardır bu metodu kullanan seyyarlar adeta bu durumu bir sektör haline getirmiş ve çevreye verdikleri rahatsızlık hiç umurlarında bile değil. Vatandaşları rahatsız edecek şekilde dolaşan seyyarları semt sakinleri uyarmaya kalktığında da beklenmedik cevaplar alabilmekte.
Bu durum karşısında Zabıta Daire Başkanlığını arayan bazı vatandaşlar da pek tatmin edici cevaplar alamadıklarını söylemekte. (Plakasını alın bize bildirin) gibi cevaplar yerine haksız rekabete ve vatandaşı rahatsız etmeye neden olan seyyar satıcılara geçit vermemek adına denetimlerini sıklaştırması, etkili ve kalıcı çözümler için yasalar çerçevesinde çalıştaylar düzenleyerek bu problemi çözmesi ve kabahatler kanunu kapsamında cezai işlemlerin uygulanması pek de zor olmamalı.
Zabıta Daire Başkanlığının görevinin sadece Pazar yerleri ve Otobüs duraklarından ibaret olmadığını diğer ilgi alanlarında da görmek istiyoruz.
Sabahın erken saatlerinde seyyar satıcı anonsu ile uyanmak, gün içerisinde arka arkaya gelen hurdacı, overlokcu, sebzeci ve meyveci artık Kahramanmaraş gibi metropol bir merkez olma yolunda ilerleyen kent için yakışmaz ve çekilmez bir hal almaya başladı.
Ses kirliliğinin insan sağlığına olumsuz etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığı bir dönemde, birçok insanın nöbet çıkışı evinde dinlendiğini, hastası olanın ve ders çalışmak isteyen öğrencileri hiçe sayarak düşüncesizce bağırıp çağıran seyyarlara artık dur denilmeli diye düşünüyorum.
Çevre illere baktığımızda bu durumun yıllar önce çözüme kavuşturulduğunu ve ortada gezen seyyarların kalmadığını da görmekteyiz…
Artık sadece küçük şehirlerde kalan bu seyyar satıcı mantığının, Kahramanmaraş’ın güzide Belediye Başkanlarının çözüme kavuşturacağını, vatandaşın bu serzenişi dikkate alacaklarını umuyoruz ve bekliyoruz…