Kahramanmaraş'ın en ünlü yemeklerinden eli böğründe özellikle Masterchef'te yaptırıldıktan sonra üşke çapında yapılmaya ve beğenilmeye başlandı. Yemek severler el böğründe nedir, el böğründe yemeği nasıl yapılır, eli böğründe malzemeleri nelerdir gibi soruların cevaplarını ararken biz de yapay zeka uygulaması ChatGPT'ye "eli böğründe yemeği hakkında bilgi verebilir misin" diye sorduk. 

Ancak yapay zeka ummadığımız bir görsel ve açıklama ile cevap verdi. Yapay zeka ayrıca eli böğrüünde için Günaydoğu Anadolu Bölgesinin yemeği dedi.

İşte yapay zekanın eli böğründe tarifi

Eli böğründe, Türk mutfağının özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü geleneksel yemeklerinden biridir.

Malzemeler
Kuşbaşı et
Kuru soğan (iri soğan)
Domates ve biber
Patlıcan
Baharatlar
Yağ (tereyağ)
domates salçası


Hazırlanışı
Sebzelerin hazırlanması: Patlıcan
Ve kavrulur: 
Malzemeler birleştirildi: Kavrulmuş
Kısık Atesli et yemekleri:
Fırında tamamlanır (isteğe bağlı):
Hizmet
Eli böğründe genellikle sıcak olarak servis edilir ve yanında genellikle pilav, bulgur veya lavaş ekmeğigüneş

Bu yemek, hem görselliği hem de lezzetiyle sofralarda özel bir yere sahiptir. Özellikle misafir ağırlarken tercih edilmektedir.

Gdgs (1)

Peki Kahramanmaraş Eli Böğründe Yemeği Nasıl Yapılır?

ELİ BÖĞRÜNDE TARİFİ İÇİN MALZEMELER

600 gram kuşbaşı kuzu eti

4-5 adet domates

7-8 adet biber

3 adet patates

4-5 diş sarımsak

1 avuç arpacık soğan

Tuz

Kelle Paça Fiyatları Artarken Tavuk Suyu Çorbası Alternatifi Kelle Paça Fiyatları Artarken Tavuk Suyu Çorbası Alternatifi

Karabiber

Kekik

Pul biber

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Tereyağı

Sosu için:

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 su bardağı sıcak su

2 yemek kaşığı zeytinyağı

ELİ BÖĞRÜNDE NASIL YAPILIR?

ELİ BÖĞRÜNDE YAPILIŞI

Eti, tuz, baharatlar ve zeytinyağıyla karıştırıp 1-2 saat dinlendirin.

Patatesleri soyup küp küp doğrayın.

Domates ve biberleri de ufak ufak dilimleyin.

Soğanları ve sarımsakları soyun.

Tüm malzemeleri tepsiye öbekler halinde yerleştirin.

Etin üzerine ara ara çay kaşığıyla küçük tereyağı topları koyun.

Patateslerin üzerine tuz ve baharat serpin.

Zeytinyağı ile salçayı sulandırıp malzemelerin üzerine gezdirin.

Tepsinin üzerini yağlı kağıtla kapatıp önceden ısıttığınız fırında 200 derecede pişirin.

Pişme süresi yaklaşık 1,5 saattir. Eğer daha hızlı pişmesini isterseniz etleri önden haşlayıp daha sonra tepside pişirebilirsiniz. Afiyet olsun...

Trrvtwevt

Editör: Editör 46