Dönemin şartları itibariyle onlar üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptı. Bugün göğsümüzü kabartan, Maraş dediğinde biri hemen ‘madalya ve kahraman’ deyip gururlanmamıza vesile olanlar ve nerdeyse her devlet adamına onur ve gururla hediye ettiğimiz Kahramanlık Beratı yani madalyamızı bizlere emanet etmişlerdir. Bu kutsal ve milli değerimize bizler de müzelerde sergileyerek, değişik kurumların amblemleri yaparak, hatta kavşak ve meydanları süsleyerek sahip çıkmaktayız. Bunlar son derece tabii ve normal bir uygulamadır. Yapılması değil belki yapılmaması eleştirilebilir. Benim burada bu kahramanlık madalyamızı niçin bu şekilde kullanıyoruz şeklinde bir eleştiri ve yargılama yapmam haddime değil.
Sadece ecdadımızın bize bıraktığı o aziz hatıralarının arkasına sığınarak kahramanlık olmaz. Sadece tarihteki başarılarımızla övünmek bugüne çok katkı sağlamaz. Elbette ki geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez. Bu bakımdan bir yandan o şanlı kahramanlığımıza bakarken bir yandan da şehrimizin kahramanlığını günümüz şartlarına göre uyarlamamız gerekmektedir.
Bir ülkenin kalkınması o ülkenin ekonomik ve sosyal olarak dünyanın neresinde olduğunu bilip kendini sorgulamasına bağlıdır. Kahramanmaraş’ın da bir bütün olarak, bir büyükşehir olarak Türkiye hatta dünyanın neresindeyim demesi gerekir. Zamanın aziz kahramanlarının hatıra ve emanetlerine sahip çıkmak her ortamda onları zikredip anmaktan çok onların düşlediği Kahramanmaraş’ı özgün bir şekilde geliştirme ve inşa etmemizle mümkündür.
Artık, Maraşlılar olarak çevre illerle gelişmişliğimizi, yatırımlarımızı vs… kıyaslamayı bir kenara bırakıp Kahramanmaraş’ın kendine has değerlerini ön plana çıkararak bunların reklamının çok iyi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde bırakın gelişme ve büyümeyi kıyasladığımız illerin seviyesine bile ulaşamayız. Çünkü hedefimiz o kadar. ..
Kahramanmaraş’ın büyük onur ve gurur duyacağımız bir kahramanlık madalyası var. Ama bu madalya 95 yıl önce kazanılmış ve şimdi de bizlere emanet edilmiş. Peki, 95 yıldır madalyamızın boş olan arka kısmına neler ilave edebildik, bir tarafı tarih ve kahramanlık kokan o beratın diğer tarafına da günümüzün Kahramanmaraş’ından neler koyabiliriz? Nitekim basit bir elektronik eşya, bilgisayar ve programlar kaybolmamak için kendini hep güncellemektedir. Bunun gibi insanların da şehirlerin de çağa göre özünü kaybetmeden kendilerini güncellemeleri elzemdir. Gelin o şanlı madalyamızın arka kısmına Maraş’ımızın altınını, tekstilini, dondurmasını, biberini, sanatını vb. değerlerini ekleyerek dününü ve bugününü birleştirip yeniden şahlanalım…
Yenilenen bir simgesi olsun Maraş’ın, madalyonun ön yüzü kahramanlık arka yüzü şimdiki Maraş koksun…