Hnaya ili hangi ülkededir?

“Hanya’yı Konya’yı göstercem ben sana şimdi”  diyerek.
 
Günlük hayatta birçok kişi kullanır beklide bu kelimeyi anlamını bilmeden. Hanya neresidir diye bende çok merak ederdim. Bir şeyler araştırdıktan sonra sizinle de paylaşmak istedim bulduklarımı.
 
            Hanya, Girit’te bir yerleşim merkeziymiş. Osmanlı İmparatorluğu döneminde burada 24 cami, 6 mescit, 14 tekke ve 1 tane de medrese bulunmaktaymış. Hanya’daki tekkelerden Mevlevihane’nin üzücü bir hikayesininde olduğu söyleniyor ne kadar doğru bilmiyorum ancak hikaye söyle.
 
 Aydın Mevlevihanesi Şeyhi Şemsi Dede 1880 de uyandırılan Mevlana ocağı, bir müddet sonra zamane insanının tasavvufa yönelmemesinden dolayı boşalır. Hatta bir ara semahanesini yatakhaneye çevirerek Yunan askerlerinin bıraktığı Türk esirlerini koruma altına alır. Hanya’nın Osmanlı topraklarından çıkarılmasından (kaybedilmesinden) sonra Şeyh Mehmet Şemseddin Dede hicret (göç) kararı alır: Kurucu Şeyh Şemsi Dede’nin kemikler alınıp tabuta yerleştirilir. Tekkenin levhaları, sakal-ı şerif, taşınabilecek eşyalar ve kıymetli kitaplar sandıklara konur hatta o sırada Şeyh Mehmet Şemseddin’in de vefat ettiği ve onun tabutunun da nakledilecek eşyaların arasına konularak İzmir yoluna çıkılır. İzmir’e ulaşıldığında mevlevihaneyi yeniden açmak için düzgün yer aranırken tekkelerin kapatılması kararı alındığı için eşyaların camilere bırakılarak bu Mevlana ocağının dağıldığı söylenmektedir.
 
 
Osmanlıca yazılardan okuduğum cümleleri çevirirken hata yapmışsam özür dilerim.