Kipaş Holding bunu hep yapıyor
Hani diyoruz ya; bu memlekette taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun…
35 yıl önce iki aile bir araya gelerek kurdukları şirket, bugün Türkiye’nin en büyük holdingleri arasında Kahramanmaraş ismiyle anılıyor…
2011 yılında; Kahramanmaraş Çimento Sanayi Dünyanın en hızlı büyüyen şirketi seçildi, bu memleketin ismini dünyaya duyurdu.
2011-2013 döneminde Maren Maraş Elektrik Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketi seçildi. Ulusal medya kuruluşları yine; ‘En hızlı Büyüyen Şirket Maraş’tan çıktı’ başlıklarını atmıştı.
Geçtiğimiz gün bu kez ise sahneye Karen Enerji çıktı. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 44 şirketinden biri…
Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük ve modern kâğıt üretim tesisleriyle dünya kâğıt piyasasına yön veren önemli bir aktör…
Atık pet şişelerden üretilen kumaşlarla modaya yön vererek moda dünyasına Kahramanmaraş’ın ismini duyuran bir çevreci…
Tabiki çoğaltabiliriz bu saydıklarımızı ama
Bu işler dışardan bakıldığı zaman ne kadar kolay görünüyor dimi;
Bugün 12 bin kişinin istihdam edildiği, Türkiye’nin en büyükleri arasına girdiği, her yıl milyonlarca dolar ihracatla ülkenin cari açığının kapanmasına destek verdiği, stratejik yatırımlar yaparak ülkenin ithalatını azaltıp ihracatını artırdığı, dünyanın en modern ve çevreci tesislerinin kurulduğu dev bir aileye nasıl döndü.
Bugün Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Öksüz ve Başkanvekili Halil İbrahim Gümüşer’in 35 yıldır devam eden birlikteliklerinin her bir günün nasıl geçtiğini bilen var mı?
Bu iki ailenin sadakat, samimiyet, sevgi ve saygı ile birlikteliği bu kente iş, aş ve güvenlik olarak geri dönmüştür. Bu tesisleri bu aileler sırtlarına alıp gitmeyecekler, bu tesisler bu memleketi öz malı olmuş ve memleket insanının da sahiplenmesi takdire şayandır.
Sevgili okuyucular gelin küçük ve basit bir hesaplama yapalım hem de en asgarisinden;
Kipaş holding bünyesinde yeni işe girişler hariç asgari ücretli olmadığını ve hep üstünde aldığını hepimiz biliyoruz.
Biz asgariden hesaplayalım; 12 Bin kişi Asgari ücret alsa her ay 34 Milyon TL para demektir. İşçinin, yemeği, erzağı, servisi, nakliye, ısıtma, soğutma malzemeleri, diğer malzemeler için esnafa ödenen milyonlar hariç sadece işçisi için her ay minimum Kahramanmaraş piyasasına 34 milyon TL nakit sıcak para girdisi oluyor. Diğer yan kolları da hesaplasan en az aylık 100 milyon lira sıcak para sirkülasyonu oluyor.
Düşünün her ay 100 milyon TL, yıllık 1 milyar 200 milyon TL’nin kent ekonomisine verdiği canlılık, esnafına verdiği katkı sizce ne anlama geliyor.
Asgari ücretli gidip dev AVM’lerden alışveriş yapmıyor.
Bu kaynağın yüzde 90’ı yerel esnafa gidiyor.
Mahallesindeki Bakkalı, giyimcisi, kasabı, manavı aynı canlılığı, sirkülasyonu yaşıyor.
Bugünlerde ‘yerel esnafına sahip çık’ kampanyasının ana omurgasını Kipaş oluşturuyor.
Bir holding dolaylı 60 bin kişinin hayatına dokunuyor.
Bu da Kahramanmaraş merkez nüfusunun yüzde 10’u demektir.
Bir gazeteci olarak benim baktığım pencere budur; hangi pencereden nasıl bakmak istersen öyle görürsün, ben ise bu tesislerin memleketin öz malı, güvenliğin teminatı olduğunu görüyorum.
Birinci kuşak Hanefi Bey ve Halil İbrahim Bey görevlerini yaptı, cesaretleri, azimleri bu kenti sanayi şehrine çevirdi, hala da durmuyorlar.
Peki, aynı başarıyı ikinci kuşak devam ettirecek mi?
Eğitimleri, başarıları babalarının yolunda gittiklerinin bir göstergesi, babalarına yaklaşacaklar mı? Onu da zaman gösterecek.