Kahramanmaraş, tarım alanındaki yenilikleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. 76 yaşındaki Yüksek Ziraat Mühendisi Hacı Bozok, 10 yıllık özverili çalışmaları sonucunda, TÜBİTAK desteğiyle aflatoksinden arındırılmış ve sapından kolay kopan biber tohumları geliştirdi. Bu başarı, Türkiye’nin biber tohumu konusunda dışa bağımlılığını azaltma hedefini büyük ölçüde gerçekleştirdi.

Bozok, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile iş birliği içinde yürüttüğü projelerle, Maraş'a özgü yaklaşık 3 bin çeşit biber tohumu üreterek bu tohumları 25 ülkeye ihraç ediyor. Dulkadiroğlu ilçesindeki 60 dekarlık Özel Araştırma ARGE İstasyonu’nda yaptığı ıslah çalışmalarıyla, melezleme (hibrit) yöntemini kullanarak hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli biber türleri geliştirdi.

Üretilen biber tohumları, Fitoftora hastalığına karşı dayanıklı olup, kök bağı çürüklüğü ve sap kopma direnci düşük, verimi yüksek, kolay hasat edilebilen özellikler taşıyor. Rengarenk biber çeşitleri, dekara 3 ton verim sağlıyor. Özellikle yerli Maraş biberinin verim, kalite, aroma ve hastalıklara karşı dayanıklılığı, diğer türlerden ayıran önemli özellikler arasında yer alıyor.

Kahramanmaraş, TEKNOFEST 2024 Yarışlarına Ev Sahipliği Yapmaya Hazırlanıyor! Kahramanmaraş, TEKNOFEST 2024 Yarışlarına Ev Sahipliği Yapmaya Hazırlanıyor!

Hacı Bozok, başarı hikayesini mesleğini sevme ve biber tohumlarına adadığı ömre borçlu olduğunu belirtiyor. Şimdi, başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiği biber tohumlarıyla büyük bir gurur yaşıyor. 76 yaşına rağmen sabahın erken saatlerinde işinin başında olan Bozok, istasyonda çalıştırdığı onlarca kişiye bu meslek aşkını aşılıyor ve tarımda ülkesine önemli katkılar sağlıyor.

Editör: Dilek Nur