Kahramanmaraş’ta, yapay zeka destekli kameralar ve 6 aktif gözetleme kulesi, ormanların anbean denetlenmesini sağlıyor. Bu kuleler, kara yolu ulaşımının imkânsız olduğu yüksek rakımlı bölgelerde konumlanmış olup, orman bekçileri tarafından kullanılıyor. Mayıs ayında göreve başlayan orman bekçileri, ekim ayı sonuna kadar bu kulelerde görev yaparak, doğal zenginliklerin korunması için sürekli bir gözetim sağlıyor.

Whatsapp Image 2024 07 23 At 13.00.18

Erken Tespit ve Müdahale

Gözetleme kuleleri, ormanları dürbünle izleyen personel sayesinde olası yangınları erken aşamada tespit ediyor. Erken tespit edilen yangınlar, hızlı bir şekilde harekât merkezine bildiriliyor. Buradan yönlendirilen arasöz ve hava araçları, yangın söndürme işlemlerini etkili bir şekilde gerçekleştiriyor.

Tavşantepe Muhtarı Mustafa Kabak, Mahalle Halkının Gönlünü Fethetti Tavşantepe Muhtarı Mustafa Kabak, Mahalle Halkının Gönlünü Fethetti

Süleyman Arslan ve Uzun Süreli Görev

Başkonuş Mahallesi kırsalında yer alan 1800 rakımlı Başkonuş Yaylası’ndaki yangın gözetleme kulesinde 14 yıldır görev yapan Süleyman Arslan, ormanların milli bir servet olduğunu vurguluyor. Arslan, ormanlık alanlarda piknik yapılmaması gerektiğini belirterek, ormanların korunmasına yönelik bilinçlenmenin önemine dikkat çekiyor.

Editör: Dilek Nur