Kahramanmaraş’ın sorunlarını gündeme getirerek çözüm yolları arayan Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz orta hasarlı binaların güçlendirmesinde büyük bir sorun olarak görünen Tasarım Gözetmeni şartının kaldırılması için uğraş vermiş, bunda da başarılı olmuştu. Şimdi ise özellikle orta hasarlı binaların yeniden incelenmesi gerektiğini dile getirerek deprem bölgesi milletvekillerinin bir yasa ile bunu başarabileceğini söyledi.

YENİDEN İNCELENMESİ İÇİN ÜYELERİMİZLE GÖREVE HAZIRIZ

Hastaneye Çarpan Helikopter Boş Araziye Düştü: 4 Can Kaybı! Hastaneye Çarpan Helikopter Boş Araziye Düştü: 4 Can Kaybı!

Kahramanmaraş’ta internetten yayın yapan bir tv kanalında soruları yanıtlayan Başkan Kaçamaz, Kahramanmaraş’ta orta hasarlı olarak belirlenen binaların kesinlikle yeniden incelenmesi gerektiğini dile getirerek; “Özellikle yapısal durumunda sıkıntı olmayan, sıva ile kapatılacak yerleri olan binaların bile orta hasarlı olarak gösterilmesi çok yanlış bir olay. Biz Kahramanmaraş’ta mimarlar olarak, inşaat mühendisleri olarak binaların yeniden incelenmesi konusunda bütün üyelerimizi seferber edebiliriz.

5 BİN ORTA HASARLI BİNA KONUT AÇIĞINI BİR NEBZE OLSUN AZALTIR

Binaların durumunu inceleyen teknik personeller gelmiş içeri bile girmeden dışardan incelemişler, orta hasar veya ağır hasar vermişler. Bina sahibi de hiç itiraz etmemiş, ‘nasıl olsa devlet bize evimizi yapıp bize teslim edecek’ gözüyle bakmış. Tokilerin yaptığı bağımsız bölüm sayısı 10 bin ve merkezdeki ihtiyaç 60 bin bağımsız bölüm. Orta hasarlıları acil olarak oturabilir duruma getirilmesi lazım ve orta hasarlıların ruhsat sorunu bittiğinde 5 bin konut konut açığını bir nebze olsun kapatır. Kiralar, iş yerleri almış başını gitmiş, bir an önce orta hasarlıların ruhsat işinin çözülmesi lazım.” Dedi.

BELLİ OTELİ YIKILARAK ŞEHRİN HAFIZASI YOK EDİLMEMELİ

Kahramanmaraş şehir merkezinden hiçbir zaman vazgeçilmemesi konusunu gündeme getiren ve aynı düşüncede olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz Trabzon Caddesinin adeta simgesi ve şehrin hafızası haline gelen Belli Otelin bulunduğu alanın da yıkılmasını Mimarlar Odası olarak karşı olduklarını söyledi. 5-6 yıl öncesinde binanın yüzde 80’inin güçlendirildiğini hatırlatan Başkan Kaçamaz, “Burası şehrimizin bir hafızası, çocukluğumuzun geçtiği alanlar ve yıkılmasına karşıyız. Bazı vatandaşlar aslında kendilerine izin verilmediğini, buraya nasıl verildiğini sorguluyor. Orta hasarlı binalarla ilgili geç verilmiş bir karar var ve insanlar mallarını kurtarmaya çalışıyor. Bizim çocukluk hafızamız olan caddenin simgesi haline gelen Belli Otel ve binasının yaşaması gerektiğine inanıyorum.” Dedi.

BİR HOCANIN RAPORUYLA SAHA İMARA KAPATILAMAZ

Azerbaycan Bulvarı, Stadyum çevresi ve bölgesinin ilk etapta uygun olmayan alan ilan edildiğini yeniden yapılan çalışmalar ve sondajlarla yapı yapılabileceğinin belirlendiğini dile getiren Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Mimar Yunus Emre Kaçamaz, güç dağılımın zemini Jeoloji Mühendislerinin veya hocalarının, üst yapıyı İnşaat Mühendisleri veya hocalarının, tasarımı ise Mimarların yapması gerektiğini belirtti. İlk başta yürütülen yolun yanlış olduğunu bir hocanın gelip bir raporuyla her yerin imara kapatmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş’ın yapısal olarak ovaya açık, sırtı dağa dayalı yüzde 65’lere varan eğilimin yer aldığı bir şehir olduğunu dile getirerek şehir merkezinin yok sayılamayacağını, hiç kimsenin şehir merkezini iptal ediyoruz diye bir söylem kullanamayacağını söyledi.

UYGUN OLMAYAN ALANLARDAKİ YAPILARI NE YAPALIM

Uygun olmayan alanlarla ilgili önceki gün şehri ziyarete gelen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısına da durumu aktardıklarını belirten Başkan Kaçmaz; “Uygun olmayan bölüm olarak belirlenen yerlerde az hasarlı, hasarsız konutlar var. İnşaata başlamamış natamam projeler var. Ne yapalım, insanları buradan çıkartalım mı? Burada çok fazla soru var, bir an önce çözüme kavuşması için zemin raporunun yeniden çıkması lazım.” Dedi.

Editör: Dilek Nur