Cahit Zarifoğlu İlkokulunda Öğretmen Buluşması ve Spor Salonu Açılışı Cahit Zarifoğlu İlkokulunda Öğretmen Buluşması ve Spor Salonu Açılışı

Vekil Karatutlu, verdiği soru önergesiyle tüm Türkiye'nin merak ettiği orta hasarlı binaların akıbetine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:" 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde ve sonrasında, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana olmak üzere Türkiye'nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde bulunan on şehri etkilemiştir.

"ŞEFFAF BİLGİLER IŞIĞINDA AÇIKLAMA YAPILSIN"

Depremin ardından Kahramanmaraş'ta 6000 civarında binanın orta derecede hasar gördüğü bildirildi. Bu binaları güvenliği ve işlevselliği artık sorgulanmakta olup, bina sakinleri ve genel olarak halk için potansiyel riskler oluşturmaktadır. Bu yapılarda ikamet eden veya bu yapıların sahibi olan vatandaşlarımız, yaşadıkları yerlerin güvenliği ve gelecekte yaşanabilirliği ile ilgili korkularla boğuşurken kendilerini bir belirsizlik ağının içinde bulmuşlardır. Bu felaketin yansımaları çok geniş kapsamlı olup, vatandaşlarımız mülklerinin rehabilitasyonunu düşünürken mali zorlanma ile karşı karşıya kalmaktadır. Net bir kılavuzun bulunmaması ve ilgili makamlardan yardım alınamaması, vatandaşlarımızın mağduriyetlerini daha da arttırmıştır. Binalarının yapısal bütünlüğü konusunda endişeli olan, kapsamlı bir değerlendirme ve rehabilitasyon planı için müdahale bekleyen vatandaşlarımız çaresizlik içinde kalmıştır. Orta hasarlı binaların durumunun belirsizliği vatandaşlarımız arasında bir güven krizine yol açmış ve ilgili merceklerden kararlı, şeffaf ve empatik adımlar atmasını talep etmelerine neden olmuştur.

"ACİLEN CEVAPLANMALI"

Bu bilgiler ışığında;

1. Depremin ilk günlerinde alelacele, bilgisiz ve deneyimsiz kişilerce yapılan hasar tespitinin vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla tekrardan yapılmasını düşünüyor musunuz?
2. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi hususunda ilgili belediyelerce istenen belgelerin birçoğunun yerine getirilmesi imkansız belgeler olduğu konusunda bilginiz var mıdır?
3. Üzerinde binlerce binanın olduğu bölgelerin 'uygun olmayan alan' ilan edilmesi hususunda geçmişte olmayıp da bugün hangi bilgiler ışığında böyle bir tespit yapılmıştır?
 4. Orta derecede hasarlı binaların güçlendirilmesi için özel bir fon veya mali yardım programı mevcut mudur? Bu sorular acilen cevaplanıp, kamuoyuna sunulmalıdır"
dedi.

Editör: Haber46 46