Sağlıklı ve Lezzetli Bir Atıştırmalık: Kuru Dutun Faydaları Sağlıklı ve Lezzetli Bir Atıştırmalık: Kuru Dutun Faydaları

Diyabetli bireylerin beslenme programlarının, vücut ağırlığı, fiziksel aktivite, sosyoekonomik durum ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyenler tarafından düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Yiğit, çoğu diyabetlinin pilav ve makarnayı daha az tüketmesi gerektiğini bildiğini ancak şekersiz etiketli tatlandırıcılı diyet tatlılarını rahatça tüketebileceğini düşündüğünü ifade etti. Yiğit, Tip 2 diyabetli bireylerin çoğunun fazla kilolu olduğunun altını çizerek, yüzde 10 kilo kaybının, Tip 2 diyabet gelişme riskini yüzde 50 oranında azalttığını belirtti.

İyi Kontrol Edilmeyen Kan Şekeri Sorunlara Yol Açıyor

Diyabetin, vücuttaki birçok organı etkileyen, çoğunlukla kan şekeri yüksekliği (hiperglisemi) ile karakterize kronik bir hastalık olduğunu hatırlatan Yiğit, tedavinin amacının kan şekerini normal seviyelerde tutarak sağlık sorunlarını engellemek veya önlemek olduğunu söyledi. İyi kontrol edilmeyen kan şekerinin, ilerleyen yaşlarda gözlerde, böbreklerde metabolik sorunlara ve sinir hücrelerinde harabiyete yol açabileceğini vurguladı.

Diyabet ve Kilo İlişkisi

Diyabetin Tip 1 ve Tip 2 başta olmak üzere farklı türleri olduğunu belirten Yiğit, Tip 1 diyabette insülin üretiminin olmadığını, bu nedenle dışarıdan enjekte edilmesi gerektiğini ifade etti. Tip 2 diyabette ise insülin üretiminin olmasına rağmen vücudun bazı nedenlerden dolayı insülini kullanamadığını belirtti. Yiğit, Tip 1 diyabette insülinin etki süresine göre öğün sayılarının ve alınması gereken karbonhidrat miktarının düzenlenmesinin önemli olduğunu, Tip 2 diyabetli bireylerde ise öğün araları ve öğün sayılarının daha esnek olabildiğini söyledi. Birçok klinik çalışmanın yüzde 10 kilo kaybının, Tip 2 diyabet gelişme riskini yüzde 50 oranında azalttığını gösterdiğini ekledi.

Beslenmede Sık Yapılan Hatalar

Yiğit, diyabetli bireylerin beslenme programlarında dikkat etmeleri gereken hususları şöyle özetledi:

  • Bir besini tüketirken, o besinin kan şekerini yükseltme hızına (glisemik indeks) ve yediği miktara (glisemik yük) dikkat etmeli.
  • Ana öğünlerin karbonhidrat ve protein içeriği dengeli olmalı.
  • Pilav ve makarnayı azaltırken, galeta, kepekli bisküvi, şekersiz etiketli tatlandırıcılı diyet tatlılarının da kan şekerini olumsuz etkileyebileceği unutulmamalı.
  • Büyük porsiyonlarda kırmızı et tüketiminin de kan şekerini yükseltebileceği göz ardı edilmemeli.

Diyabetli Bireyler İçin Pratik Tatlı Tarifi

Yiğit, diyabetli bireylerin tatlı ihtiyaçlarını karşılayabilecek pratik bir tarif de paylaştı: Şekersiz bal kabağı tatlısı. Bu tatlı için 2 dilim bal kabağı, 4-5 adet çubuk tarçın (tercihen Seylan tarçını), 2 yemek kaşığı tahin ve çekilmiş ceviz gerekiyor. Kabaklar büyük küpler halinde doğranıp tarçın eklenerek kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Piştikten sonra üzerine tahin ve ceviz eklenir ve porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilir.

Diyabet tedavisinde beslenmenin büyük önemi var ve doğru beslenme alışkanlıkları ile diyabetin etkileri önemli ölçüde azaltılabilir.