Karahan, 2024, 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahminlerinin değişmediğini belirtti ve bu yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 38 olarak açıkladı. 2025 ve 2026 yılları için ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 olarak tahminde bulunuldu.

Karahan, dezenflasyon sürecinin öngörüldüğü gibi başladığını ve kredi büyümesindeki yavaşlamanın belirginleştiğini vurguladı. Para politikasındaki kararlı duruşun devam ettiğini ifade eden Karahan, küresel büyümede sınırlı toparlanma eğilimlerinin sürdüğünü, özellikle hizmetler sektöründe olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

2025'te Küresel Büyüme Artacak

Sigaraya Okkalı Zam: Sigaralar 81 Liraya Dayandı! Sigaraya Okkalı Zam: Sigaralar 81 Liraya Dayandı!

Enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların yanı sıra, 2024'te sınırlı, 2025'te ise belirgin bir küresel büyüme artışı öngörüldüğünü belirtti. Yurt içi talepte ikinci çeyrekte yaşanan yavaşlamanın, üçüncü çeyrekte iç talepteki normalleşmeyle dengeleneceğini ifade etti. Yıllık ve aylık enflasyon gelişmelerinin yakından takip edildiğini, Temmuz ayında yapılan fiyat ayarlamalarıyla enflasyonun geçici olarak arttığını belirtti.

Kira Enflasyonunda Azalma Eğilimi

Karahan, yıllık kira enflasyonunda azalma eğiliminin gözlemlendiğini, ancak kira enflasyonunun hâlâ yüksek seyrettiğini söyledi. Temel mal grubunda sınırlı fiyat artışları ve bazı fiyat düşüşlerinin yaşandığını belirtti. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsamasının kritik olduğunu vurgulayan Karahan, tüketicilerin enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcılarına göre yüksek olduğunu ifade etti.

Mevduat Faizleri ve Likidite Yönetimi

Karahan, önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında işlemlere başlayarak likidite fazlasını sterilize edeceklerini açıkladı. Mevduat faizlerinin TL'ye geçişi sağlayacak seviyede kalacağını, yabancı kredi sınırlamalarının etkisiyle büyümenin yavaşladığını belirtti. TL mevduatların payının yıl sonu hedefini aştığını söyledi.

Gıda Enflasyon Tahmini ve Genel Bakış

2024 yılı için gıda enflasyonu tahmini yüzde 35,5'te sabit kalırken, enflasyon tahminlerinde değişiklik yapılmadığını belirtti. Karahan, enflasyonun yılın geri kalanında istikrarlı bir şekilde gerileyeceğini, sıkı para politikasının fiyat istikrarı sağlanana kadar süreceğini duyurdu.

Editör: Dilek Nur