Yılın ilk beş ayını kapsayan ÜFE artışı yüzde 17,87 olarak gerçekleşti. Haziran verilerinin açıklanmasıyla bu oranın yüzde 20'lere çıkması bekleniyor.

ÖTV Tutarları Artacak

Şu anda litre başına benzinden 9.45 TL, motorinden ise 8.86 TL ÖTV alınıyor. ÜFE'nin yüzde 20 artması durumunda, ÖTV tutarları benzinde 11.34 TL'ye, motorinde ise 10.63 TL'ye çıkacak.

Akaryakıt Fiyatlarına Zam Gelecek

ÖTV üzerinden ayrıca Katma Değer Vergisi (KDV) de alındığı için vergi yükü benzinde 2.27 TL, motorinde 2.13 TL, oto gazda ise 1.80 TL artış gösterecek.

Sigara Fiyatları da Yükselecek

Bakan Şimşek: 'Türkiye'deki Asgari Ücret, Gelişmekte Olan Ülkelerden Yüksek' Bakan Şimşek: 'Türkiye'deki Asgari Ücret, Gelişmekte Olan Ülkelerden Yüksek'

ÖTV zammı sigara fiyatlarını da etkileyecek. 50 TL olan vergi eşiği 60 TL'ye çıkacak ve bu durum en çok ucuz sigaraların fiyatını artıracak. Mevcut durumda 56 TL olan en ucuz sigaranın fiyatının 66 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

Bu değişikliklerin netleşmesi için 3 Temmuz'da açıklanacak Yİ-ÜFE verileri bekleniyor. Açıklanan verilerle birlikte zam oranları ve yeni fiyatlar kesinleşecek.