Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin yöresel lezzetlerinin ve el sanatlarının koruma altına alınması, ulusal ve uluslararası arenada daha tanınır hale gelmesi için tescil başvurularını sürdürüyor.
Bu kapsamda, Maraş Camekânı ve Maraş Rahlesi’nin ardından geçmişi eskiye dayanan ve Kahramanmaraş mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Maraş Ravanda Şerbeti’nin de tescili alındı. Bu kapsamda, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi iş birliğiyle Mahalle ve Tarım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nca yapılan tescil başvurusunun ardından Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 5 Mayıs tarih ve 124 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde Maraş Ravanda Şerbeti şehrin koruma altındaki ürünleri arasında yerini aldı. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Şehrimizin yöresel lezzetlerine ve el sanatlarına sahip çıkarak coğrafi işaret tescilli ürünlerimizin sayısını artırmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.
Ravanda Şerbeti Nasıl Yapılır
Hazırlık Süresi:
1-2 gün hetif (salkımdan düşen yaş üzüm taneleri) seçme.
Oluşum ve olgunlaşma süresi:
1-2 gün.
Ravanda Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler Nedir?
-Üzüm salkımları
- Yaş hetifler,
-Telis çuval,
-Toplama leğeni,
-Koyulaştırma kapları,
-Cam kavanoz,
-1 yemek kaşığı özenmiş ravanda
-1 su bardağı soğuk su.
Ravanda Şerbeti Nasıl Yapılır?
Üzüm salkımlarından ayrılan hetifler yaş ve ekşimtırak taneler seçilerek telis çuvala konulur, çuval hamak gibi asılır, sızan sular leğene biriktirilir ve güneşte kıvamlaştırılmak üzere bekletilir ve koyu şerbet cam kavanozlara alınarak saklanır, şerbet yapılacağı zaman bir tatlı kaşığı Ravanda konsantresi 1 büyük bardak suda eritilerek soğuk olarak içilir.