Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Kızıl Ordu Korosu'nun 18 Mayıs Kırım, 21 Mayıs Çerkes sürgünlerinin yıldönümünde Bursa ve Antalya'da konser vermesine tepkiler büyüyor. Kafkas Vakfı, Türkiye'deki Kafkas Dernekleri, Abhaz Dernekleri Federasyonu, Birleşik Kafkasya Derneği ve Kırım Derneği, sosyal medyadan konserlere tepki gösterdi.

"TURNE KÖTÜ NİYETLE PLANLANDI"
Kızıl Ordu Korosu’nun Bursa ile Antalya konserlerinin 18 Mayıs Kırım ve 21 Mayıs Çerkes sürgünlerinin yıl dönümüne denk getirilmesine Kafkas Vakfı sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

"Kızılordu Korosu’nun Çerkes Soykırım Ve Sürgünü'nün 160. Yıl Dönümünde Yapacağı Turne Kabul Edilemez ​ Rus Kızıl Ordu Korosu'nun 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın yıl dönümlerinde Türkiye'de bir turne yapacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Rusya, sessizliğe bürünen dünyanın gözleri önünde yıllar boyunca süren bir soykırıma imza atmış, milyonlarca insanı katletmiş ve bir o kadar insanı da ağır şartlar altında sürgüne göndermiştir. Rus mezalimine maruz kalmış halkların acılarını paylaştığı hüzünlü yıl dönümünde bu turnenin kötü niyetle planlandığı ve bilinçli bir tavır olduğunu düşünerek, programı protesto ediyor ve turnenin iptal edilmesi için yetkileri göreve davet ediyoruz."

"HALKLARIMIZIN EN BÜYÜK ORTAK HASSASİYETİ YOK SAYILDI"
Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye'de vereceği konsere Abhaz Dernekleri Federasyonu tepki gösterdi. Yapılan paylaşımda "Rus Kızılordu Korosu ve Dans Topluluğunun Kuzey Kafkas halklarının soykırım ve sürgünü anma haftasında Ankara, İstanbul, Bursa ve Antalya'da gösteri düzenleyecek olması halklarımızın en büyük ortak hassasiyetinin görmezden gelinmesi, yok sayılmasıdır. İptal edilmelidir." ifadeleri kullanıldı.

"HALKLARIMIZI AŞAĞILAMA GİRİŞİMİ"
Konserin kabul edilemez olduğunu belirten Birleşik Kafkasya Derneği, "Zulüm, katliam ve soykırımla özdeşleşen Rus Kızılordu Korosu'nun Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yıl dönümü olan 18 Mayıs'ta Bursa'da; Çerkes Soykırım ve Sürgününün 160. yıl dönümü olan 21 Mayıs'ta ise Antalya'da vereceği konserlerin tarihi Rusya'nın bilinçli bir seçimi ve provokasyonudur. Hem Kırım Tatarlarına hem de Çerkes halkına yaşatılan tarihi felaketlerin yıl dönümlerinde sorumluların bu provokasyonunu aynı zamanda halklarımızı aşağılama girişimi olarak görüyor, nefretle kınıyor, devlet yetkililerimizden bu tarihi saygısızlığa engel olmasını bekliyoruz." şeklinde açıklama yaptı.

"HER NOTA HAYATLARINI KAYBEDENLERİN KEMİKLERİNİ SIZLATACAK"

Kırım Tatar ve Çerkes soykırımının gerçekleştiği tarihlerin yıl dönümünde, Kızıl Ordu Korosu'nun vereceği konsere Kırım Derneği resmi web sayfasından tepki gösterdi. Kırım Derneği yaptığı basın bildirisinde "Bu koro tarafından seslendirilen her nota biz Kırım Tatarlarının canını yakacak, Kırım Tatar sürgününde hayatlarını kaybedenlerin kemiklerini sızlatacaktır." diyerek tepki gösterdi.

Kırım Derneği'nin basın açıklaması şöyle;

"Büyük Kırım Tatar Sürgünü’nün matem yıl dönümü yaklaşıyor. Kırım Tatarları 18 Mayıs 1944 tarihinde vatan Kırım’dan zorla koparılıp Ural Dağlarına, Sibirya’ya ve Asya’nın içlerine topyekûn sürgüne gönderildiklerinde kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan bir nüfustular. Çünkü erkekleri askerdeydi, Kızıl Ordu saflarında savaşmaktaydılar. Savaştan dönen erkekler ailelerini, evlerini, yaşamlarını yerinde bulamadılar. Onlar da Asya’nın içlerine sürgüne gönderildi. Rus Kızıl Ordu Korosunda madalya alanlar bile sürüldü. Kırım’da tek bir Türk bırakılmadı. Büyük Kırım Tatar Sürgününün 80. Yıl dönümüne ve Büyük Çerkes Sürgünü’nün 160. Yıl dönümüne denk gelen 14-22 Mayıs 2024 günlerinde Rus Kızıl Ordu Korosunun Türkiye’nin değişik yerlerinde konserler vereceğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Tarih bilinci, iyi bir tarih bilgisi üzerine kurgulanmış açık ve kapalı propaganda çalışmalarıyla oluşturulur. Rus Kızıl Ordu Korosu, dünyanın en acımasız ordularından birini kültür ve sanat enstrümanlarıyla şirinleştirmek ve yaptığı katliamları normalleştirmek için tasarlanmış bir propaganda aracıdır. Bu koronun Türkiye’ye gelme tarihi olarak Kırım Tatar ve Çerkes sürgünleri matem anma günlerinin seçilmesiyse oldukça manidardır.

1944 Kırım Tatar sürgününde Kırım Tatarları nüfuslarının %46’sını kaybederek soykırıma maruz bırakılmıştı. Kırım Tatarları hiçbir ülkeden ve hiçbir kuruluştan yardım almadan 1990’lı yılların başından itibaren tamamen kendi imkânları ile vatanları Kırım’da yeniden yerleşmeye başlamıştı. Kırım Tatarları vatan Kırım’da 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününü her matem yıl dönümünde toplu olarak anar hale gelmişlerdi. Ancak Rusya’nın 2014 yılında işgal ettiği Kırım’da Kırım Tatarları için tecrit ve baskılar yeniden başlamış, 18 Mayıs matem günlerinin anılmasına bile tahammül edilememiştir.

Vatanımız Kırım’da 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgünü matem günü anılamazken sürgün ve soykırım faciasının birinci dereceden sorumlusu olan Kızıl Ordu, sanatın kisvesine bürünerek Türkiye’de turne yapacak ve sürgünün yıl dönümünde şarkılar söyleyecektir. Bu koro tarafından seslendirilen her nota biz Kırım Tatarlarının canını yakacak, Kırım Tatar sürgününde hayatlarını kaybedenlerin kemiklerini sızlatacaktır.