Kahramanmaraş'ta, AFAD ve Kızılay işbirliğiyle sağlanan Esen Kart destekleri, depremzedelerin temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla esnaflardan alışveriş yapmalarını mümkün kılmak için sunulmuştu. Ancak, bu desteklerin yavaş yavaş kesilmesi, depremzedeler arasında büyük bir hayal kırıklığına neden oluyor. Resmi bir açıklama yapılmadan uygulamanın sona erdirilmesi, birçok kişinin günlük yaşamını sürdürmesini zorlaştırıyor.

2025 Gulet Kiralama Fiyatları: Ne Kadar Bütçe Ayırmalıyım? 2025 Gulet Kiralama Fiyatları: Ne Kadar Bütçe Ayırmalıyım?

Vatandaşların Tepkileri

BirGün'den İlayda Kaya'nın aktardığına göre, Hatay Mağaracık’ta yaşayan S.Ç., "Depremden üç ay sonra Esen Kart aldım ve son ödeme Mayıs'ta yapıldı. Sonrasında hiçbir ödeme almadım ve herhangi bir bilgi verilmedi. Yardımlarla geçinmeye çalışıyoruz, bu tür destekler hayatımız için çok önemli" diyerek yaşadığı mağduriyeti ifade ediyor.

Antakya'da yaşayan A.A. ise, "AFAD'dan öğrendiğime göre kamu çalışanı olduğum için yardım kesildi. Kızımı depremde kaybettim ve şu anda torunlarıma bakıyorum. Az verdikleri yardımları da kesmeleri ek bir yük oluşturdu" şeklinde konuştu.

Desteklerin Kesilmesi

Depremzedelere sağlanan diğer başlıca desteklerden bazıları da sonlandırıldı:

  • Kira Yardımı: Yıkılan veya hasar gören binalarda yaşayan kiracılara sağlanan kira yardımları sona erdirildi.
  • İstihdam Desteği: Afet ve acil durumlar sonrasında işsiz kalanlar için geçici iş imkanları sağlayan programlar sona erdi.
  • Fatura Affı: Elektrik ve su sayaçlarının okunmadan gönderilen faturalar uygulaması sona erdi ve yüksek faturalar gelmeye başladı.

Bu durum, depremzedelerin yaşadığı zorlukları artırırken, desteklerin yeniden değerlendirilmesi çağrıları yapılmakta.

Editör: Dilek Nur