Kahramanmaraş’ta deprem sonrası ortaya çıkan milyonlarca ton yıkıntı atığının çevreye zarar vermeden değerlendirilmesi için önemli bir adım atıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) arasında imzalanan protokol kapsamında Elbistan’a modern bir Yıkıntı Atıkları Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Tesisi kurulacak.

Dünya Bankası destekli Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Programı çerçevesinde hayata geçirilecek proje için düzenlenen imza töreni Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

3 Milyon Tonluk Atık Alanına Kurulacak

Proje kapsamında Elbistan’ın Çiçek Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 3 milyon ton deprem kaynaklı yıkıntı atığının yer aldığı bölgede Avrupa standartlarına uygun bir ayrıştırma ve geri dönüşüm tesisi inşa edilecek.

Kurulacak tesis sayesinde deprem sonrası oluşan atıklar modern yöntemlerle ayrıştırılacak, geri dönüştürülebilir malzemeler yeniden üretim süreçlerine kazandırılacak.

Yatırımın Yüzde 90’ı Hibe Desteğiyle Karşılanacak

Yaklaşık 100 milyon TL bütçeye sahip proje, finansman yapısıyla da dikkat çekiyor. Yatırımın yüzde 90’lık bölümü DOĞAKA tarafından hibe olarak karşılanırken, kalan yüzde 10’luk kısmı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilecek.

Bu yönüyle proje, çevresel faydanın yanı sıra yerel yönetim bütçesine sağladığı destek açısından da önem taşıyor.

Hem Çevreye Hem Ekonomiye Katkı Sağlayacak

DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, projenin Türkiye’de uygulanan ilk örneklerden biri olduğunu belirterek, sistem sayesinde yıkıntı atıklarının büyük bölümünün yeniden değerlendirilebileceğini söyledi.

Atıkların yaklaşık yüzde 90’ının ekonomiye yeniden kazandırılmasının hedeflendiği projeyle hem çevresel risklerin azaltılması hem de ekonomik değer oluşturulması amaçlanıyor.

Kahramanmaraş’ın 600 Tariflik Lezzet Hazinesi Kitaplaşıyor
Kahramanmaraş’ın 600 Tariflik Lezzet Hazinesi Kitaplaşıyor
İçeriği Görüntüle

Elbistan Bölgesel Bir Geri Dönüşüm Merkezi Olacak

Hayata geçirilecek tesisin yalnızca Elbistan’a değil, bölgedeki diğer yerleşim yerlerine de hizmet verecek önemli bir çevre yatırımı olması bekleniyor. Proje tamamlandığında deprem atıklarının sürdürülebilir yöntemlerle yönetilmesi konusunda örnek bir model oluşturulacak.