Fiziksel Engelliler Vakfı Başkanı Yaşar Tatar ve vakıf üyelerinin yanı sıra Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) Başkanı Mevlit Yurtseven, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım’ı ziyaret etti.

6 Şubat tarihinde yaşanan depremler sebebiyle geçmiş olsun dileklerini ileten heyet KSÜ’de yapılacak olan Protez Merkezi hakkında görüş alış verişinde bulundu.

KSÜ ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinin (İMÜ) destekleriyle KSÜ Avşar Kampüsü'nde yapımına başlanan ve belli bir kısmı temmuz ayı sonunda hizmete girmesi beklenen merkezde, deprem bölgesindeki ampute afetzede engelliler için özel protezler üreterek protez kullanım eğitimi ve sağlık hizmetleri verilmesi amaçlanmaktadır.

2-76

Toplantıda kurulacak olan Protez Merkezine ilişkin bilgiler veren Fiziksel Engelliler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tatar, “6 Şubat'ta büyük bir deprem felaketi yaşandı ve depremlerde bölgedeki birçok medikal merkez de yıkılıp zarar gördü. Kahramanmaraş'a çok özel bir merkez kuracağız. İçerisinde önemli sistemler de yer alacak. Gönüllü doktorlarımız ücretsiz hizmet verecek. Burada protez merkezi, sanal rehabilitasyon alanı, protez müzesi, sportif beceri koordinasyon alanı, engellilere yönelik özel hamam alanı, kütüphane ve çeşitli sosyal donatılar yer alacak. Ayrıca kurulacak olan merkez tüm bölgeye hizmet verecek. Özellikle protez merkezi anlamında burayı referans seçtik. Çünkü Kahramanmaraş şehirlerin ortasında. Kahramanmaraş'ın ilçelerinde özellikle Elbistan'da ciddi kayıplar, ciddi amputasyonlar var. Malatya'da benzer bir merkez yok. Dolayısıyla Adıyaman, Malatya'daki vatandaşlar buradan hizmet alabilecek. Fiziksel Engelliler Vakfı ve Uluslararası Doktorlar Derneği olarak bu hizmeti sürdüreceğiz. Yani burada kurulacak merkez depremden etkilenmiş 11 ildeki bütün amputelere açık olacak. Burada kendilerine protez rehabilitasyonu verilecek. Protez öncesi rehabilitasyon verecek ve protez kullanımı öğretilecek. Aynı zamanda ampute ailelere de çeşitli eğitimler vereceğiz. Bu hizmetler için herhangi bir ücret talep etmeyeceğiz. Ayrıca bölgemizde ampute depremzedelerin acil ihtiyaçlarını da göz önüne alarak Protez Merkezinin bitimine kadar devam edecek süreçte aktif bir şekilde hizmet verebilmek için mobil Gezici Protez Merkezi aracıyla KSÜ kampüs alanında depremzede ampute engellilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışacağız.” dedi.

Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) Başkanı Mevlit Yurtseven de deprem sonrası ihtiyaçların karşılanması noktasında çalışmalar yaptıklarını, depremler nedeniyle birçok vatandaşın uzvunu kaybettiğini bu sebeple de bölgede çalışmaların aralıksız sürdürüleceğini ifade etti.

Yurtseven, "Kişinin depremzede olması bu hizmeti alması için yeterli. Bir de bu hizmet bir kere başladığı zaman tek seferde bitecek bir şey değil. Sürekliliği var. Çocuklar büyüyor. Protezlerinin yenilenmesi gerekiyor. Zaman içerisinde protezlerin soketleri kırılıyor, yenilenmesi ve bakımı gerekiyor. Bütün bu hizmetleri KSÜ’de inşa ettiğimiz Protez Merkezi'nde gönüllü doktorlar tarafından vereceğiz." dedi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada “Sayın Mevlüt Yurtseven ve Yaşar Tatar ile Avşar kampüsümüze kurulacak olan Protez Merkezi hakkında görüş alış verişinde bulunduk. Bölgemizde meydana gelen depremler nedeniyle eksikliğini hissettiğimiz protez merkezi Üniversitemiz ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinin (İMÜ) destekleriyle Uluslararası Doktorlar Derneği ve Fiziksel Engelliler Vakfının gayretli çalışmaları neticesinde ilimizde hayata geçecek. Bu sayede kurulacak olan merkezde uzuvlarını kaybeden depremzedelerin yeniden hayata tutunmasına vesile olacağız. Fiziksel Engelliler Vakfı Başkanı Yaşar Tatar ve vakıf üyelerinin yanı sıra Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) Başkanı Mevlit Yurtseven’e nazik ziyaretleri ve özverili çalışmalarından dolayı çok teşekkür ederim.” dedi.
Gönüllü doktorların muayene, ölçü alma, fizik tedavi, rehabilitasyon ile sosyal ve psikolojik eğitim alanlarında hizmet vereceği, bazı medikal ürünlerin tamirat ve onarımının yapılacağı merkezden depremzedeler ücretsiz yararlanacak.

Depremin yaralarını sarmaya çalışan gönüllü doktorlar, temmuz sonunda bir kısmı hizmete girmesi beklenen merkezde uzuvlarını kaybeden depremzedelerin yeniden hayata tutunmasını sağlayacak.

Fiziksel Engelliler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tatar, AA muhabirine, 6 Şubat'ta büyük bir deprem felaketinin yaşandığını belirterek, birçok vatandaşın depremler nedeniyle uzuv kaybı yaşadığını söyledi.

01.07_18_2_20230712_2_59466067_90913587

Depremlerde bölgedeki birçok medikal merkezin de yıkılıp zarar gördüğünü anlatan Tatar, Kahramanmaraş'a çok özel bir merkez kurduklarını ve bunun içerisinde önemli sistemlerin yer alacağını dile getirdi.
Tatar, KSÜ Kampüsü'nde yapımına başlanan merkezde gönüllü doktorların ücretsiz hizmet vereceğini, burada protez merkezi, sanal rehabilitasyon alanı, protez müzesi, sportif beceri koordinasyon alanı, engellilere yönelik özel hamam alanı, kütüphane ve çeşitli sosyal donatıların olacağını ifade etti.

Hem engellileri hem de ailelerini kurulacak merkezde yaşama hazırlayacaklarına işaret eden Tatar, burada ailelere çeşitli eğitimlerde vereceklerini söyledi.

"Devlet adına buradayız, devlet için buradayız"
Kahramanmaraş'ı deprem bölgesinde referans şehir olarak seçtiklerini dile getiren Tatar, şunları kaydetti:

"Burası tüm bölgeye hizmet verecek. Özellikle protez merkezi anlamında burayı referans seçtik. Çünkü Kahramanmaraş şehirlerin ortasında. Kahramanmaraş'ın ilçelerinde özellikle Elbistan'da ciddi kayıplar, ciddi amputasyonlar var. Malatya'da benzer bir merkez yok. Dolayısıyla Adıyaman, Malatya'daki vatandaşlar buradan hizmet alabilecek. Hatay'da da yine bir protez merkezimiz olacak. Şu anda hizmet veriyor. Ama özellikle bu bölgeye yakın olan şehirler buradan hizmet alacak. Yine aynı şekilde Gaziantep'te de protez merkezleri var ama orada bu hizmete erişimde sorunu yaşayan insanlar da buradan hizmet alacak. Depremzede olması bizim için yeterli. Gücümüz yettiğince diyorum. Çünkü çok büyük bir sayı. Sayısal olarak bunun ne kadarını karşılayabileceğimizi bilmiyoruz ama devletin bu konudaki kendi sistemleri kuruluncaya kadar biz buradayız, devlet adına buradayız. Devlet için buradayız. Halk için buradayız. Fiziksel Engelliler Vakfı ve Uluslararası Doktorlar Derneği olarak bu hizmeti sürdüreceğiz. Her şey bedelsiz. Herhangi bir bedel ödenmeyecek. Yani burada kurulacak merkez depremden etkilenmiş 11 bir ildeki bütün amputelere açık olacak. Burada kendilerine ücretsiz protez rehabilitasyonu verilecek. Protez öncesi rehabilitasyon verecek ve protez kullanımı öğretilecek. Bunun için de kendilerinden herhangi bedel talep etmeyeceğiz."

Tatar, merkezin çelik konstrüksiyon işini yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile projeye emek verenlere teşekkür etti.

Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) Başkanı Mevlit Yurtseven de deprem sonrası ihtiyaçların karşılanması noktasında çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Depremler nedeniyle birçok vatandaşın uzvunu kaybettiğini kaydeden Yurtseven, bölgede çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Yurtseven, "Depremzede olması bu hizmeti alması için yeterli. Bir de bu hizmet bir kere başladığı zaman tek seferde bitecek bir şey değil. Sürekliliği var. Çocuklar büyüyor. Protezlerinin yenilenmesi gerekiyor. İnsanların zaman içerisinde protezlerinin soketleri kırılıyor, yenilenmesi gerekiyor. Mevcut şartlarda bakımı gerekiyor. Bütün bu hizmetleri burada vereceğiz." diye konuştu.