Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda, şehirde bulunan 866 kültürel miras eserinden 407’sinin hasar aldığı tespit edildi. Bu eserlerin restore edilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kapsamlı çalışmalar başlatıldı.

Kentteki restorasyon projeleri arasında, Kahramanmaraş’ın sembolü olan tarihi Ulu Cami, Taş Köprü ve Maraş Kalesi’nin onarımları öne çıkıyor. Geleneksel mimarinin güzel örneklerinden olan "Ünver Aydemir Evi", "Veysel Çelik Evi" ve "Medine Çiriş Evi" gibi konaklarda ise restorasyon işlemleri başarıyla tamamlandı. Şehirdeki 14 cami, 1 hamam, 2 han, 27 dükkan, 5 kamu binası, 1 mezarlık, 6 çeşme ve 208 konut olmak üzere toplam 264 kültürel varlık üzerinde restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Kahramanmaraş'ta Depremzedelere Destek: Alacakların Taksit Süresi Uzatıldı! Kahramanmaraş'ta Depremzedelere Destek: Alacakların Taksit Süresi Uzatıldı!

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, deprem sonrası gerçekleştirilen hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi vererek, "Toplam 866 eserden 113’ü orta hasarlı, 244’ü ağır hasarlı, 50’si ise tamamen yıkık durumda" dedi. Şehrin tarihi geçmişinin, Prehistorik dönemden Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine kadar uzandığını belirten Ünlüer, Kahramanmaraş’ın bölgedeki en fazla kültürel varlığa sahip il olduğunu ifade etti.

Vali Ünlüer, restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü vurgulayarak, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, Harran Üniversitesindeki uzmanlarla işbirliği yaparak vakıf eserlerinin restorasyonunu gerçekleştirmek için arkeolojik kazılar düzenliyor. Restorasyon çalışmalarında kullanılacak parçaların tespitine yönelik çalışmalar da sürüyor" diye konuştu.

Özellikle Ulu Cami’nin restorasyonu için ihalelerin tamamlandığını kaydeden Ünlüer, bu tarihi mekanın eski görünümüne kavuşturulması için planlanan sürenin üç yıl olduğunu, ancak çalışmaların iki yıl içerisinde tamamlanarak halkla buluşturulmasını ümit ettiklerini söyledi. "Tarihi ve vakıf eserlerimizi titiz bir çalışma ile yeniden Kahramanmaraşımıza kazandıracağız" diyen Ünlüer, şehir hafızasının korunmasının önemini bir kez daha vurguladı.

Editör: Dilek Nur