Kahramanmaraş'ın Defnesi Dünya Sofralarında! Kahramanmaraş'ın Defnesi Dünya Sofralarında!

Denetimlerin ana hedefi, kuyumcu işletmelerinin beyan ettiği düşük gelirler oldu. Bakan Şimşek, bu durumun sektördeki sıkı denetimlerin gerekliliğini vurgulayan bir neden olduğunu belirtti. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, kuyumcu işletmelerinde fiili envanter denetimi gerçekleştiriliyor. Bu denetimlerde, işletmelerin stoklarında bulunan altın ve değerli taşların faturasız alınıp satıldığı durumlar araştırılıyor.

Faturasız İşlemler ve Sahte POS Cihazları

Denetim ekipleri, kuyumcu işletmelerindeki ürünlerin faturalanıp faturalanmadığını ve faturaların gerçek gramaj bilgilerini içerip içermediğini inceliyor. Ayrıca, mükelleflerin yetkisiz döviz alım-satımı yapıp yapmadıkları ve başkalarına ait POS cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı da denetimlerin kapsamına alınıyor. Bu işlemlerin kayıt dışı faaliyetleri minimize etme amacını taşıdığı belirtiliyor.

Vergide Adalet Vurgusu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlere ilişkin yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılıklarını vurgulayarak, “Vergide adalet ilkemiz çerçevesinde, çok kazandığı halde düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Dürüst mükelleflerin her zaman yanındayız” dedi. 

Editör: Dilek Nur