Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adana'nın Çukurova ilçesindeki 14 katlı Alpargün Apartmanı yıkılarak 96 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Binanın müteahhidi Hasan Alpargün, depremin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kaçmış, ancak kısa süre sonra teslim olarak Türkiye'ye getirilmişti. Hakkında 22 yıl 6 ay hapis cezası talebiyle ağır ceza mahkemesinde yargılanan Alpargün'ün, bina ile ilgili bilirkişi raporu ortaya çıktı.

Bilirkişi Raporu: Yetersiz Donatı ve Kalitesiz Beton

Konya Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan 46 sayfalık bilirkişi raporunda, Alpargün Apartmanı'nın inşaatında birçok ciddi ihmal tespit edildi. Raporda, kolonlarda minimum donatı şartının sağlanmadığı ve bazı perde uçlarında hiç demir kullanılmadığı belirtildi. Ayrıca betonun en düşük basınç şartını bile karşılamadığı ve testlerde dağıldığı vurgulandı. Bina, yapıldığı dönemde yürürlükte olan 1975 Deprem Yönetmeliği yükümlülüklerine de uymuyordu.

Müteahhit Hasan Alpargün'ün Yargılanması Sürüyor

Depremin ardından tüm parasını KKTC'ye transfer etmeye çalıştığı öğrenilen Hasan Alpargün, 13 Şubat 2023'te Türkiye'ye getirilerek tutuklanmıştı. Alpargün'ün yargılanmasına 27 Haziran'da devam edilecek. Bilirkişi raporunun ardından dava sürecinde önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

Kahramanmaraş – Göksun Karayolu Çile Yoluna Döndü! Kahramanmaraş – Göksun Karayolu Çile Yoluna Döndü!

Alpargün Apartmanı Olayı: Bir İhmalin Bedeli

Alpargün Apartmanı'nın yıkılması, yapı denetimi ve inşaat kalitesi konusundaki ihmallerin ne kadar büyük sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Adana'da yaşanan bu trajedi, deprem yönetmeliklerine uyulmasının ve inşaat kalitesinin önemini bir kez daha hatırlatırken, mağdurların adalet arayışı devam ediyor.

Editör: Dilek Nur