Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından, bölgedeki vatandaşlar arasında artan stres, egzama vakalarında gözle görülür bir artışa neden oldu. Depremin etkilediği bölgelerde özellikle soğuk hava ile temasın artması, egzama vakalarını tetikleyen faktörler arasında öne çıkıyor.
Dr. Gökhan Şahin, depremin yarattığı psikolojik etkilerin, soğuk hava şartlarında egzama vakalarında artışa neden olduğunu belirtiyor. Şahin, "Deprem bölgesindeki artan soğuk hava teması, özellikle toplu yaşam alanlarında sıvı sabun tercihinin artması ve genel stres seviyesindeki yükseliş, egzama vakalarını olumsuz etkileyen unsurlardır." diyor.
Egzama hastalığının çeşitli türlerinin farklı nedenlere dayandığını vurgulayan Şahin, özellikle atopik egzama ve yağlı egzamanın stres ve vücut kuruluğu gibi etkenlerle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Sıvı sabun kullanımının yaygınlaşması, nemlendirici kullanmama alışkanlıkları ve toplumun genel stres düzeyinin artmasıyla birlikte egzama vakalarında gözle görülür bir artış yaşandığına dikkat çekiyor.
Şahin, stresin ve hava kalitesinin egzama üzerindeki etkilerini değerlendirirken, özellikle atopik egzama ve yağlı egzamada lezyon artışını tetikleyebileceklerini ifade ediyor. Stresin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler bırakarak dermatolojik hastalıkların alevlenmesine yol açtığını, aynı zamanda hava kirliliğinin vücudu kurutarak egzama vakalarını artırabileceğini söylüyor.
Sonuç olarak, genetik olarak yatkın bireylerde çevresel etkilerin egzamayı alevleyebileceğini belirten Şahin, stres ve hava kalitesinin bu çevresel etmenlerden önemli olduğunu vurguluyor. Dermatolojik hastalıkların çoğunu etkileyen psikolojinin, stresin tetikleyici bir faktör olduğunu belirterek, egzama ve benzeri deri hastalıklarıyla mücadelede sadece dermatolojik değil, aynı zamanda psikolojik desteklerin de önemli olduğunu vurguluyor. Kahramanmaraş'ta yaşayan vatandaşlar, belirtileri göz ardı etmemeleri ve sağlıklarına dikkat etmeleri konusunda uyarılıyor.