Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Almanya, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, İtalya gibi ülkelerde gözlemlenen G3 seviyesinde çok güçlü bir jeomanyetik (solar) fırtınanın dünyamıza çarpması biraz korku yarattı.
Dünya'ya çarpan çok güçlü jeomanyetik fırtına sebebiyle Türkiye’nin birçok ilinde görülen Kuzey Işıkları vatandaşları telaşlandırdı.
Jeomanyetik (Solar) Fırtına Nedir?
Manyetik fırtına olarak da bilinen jeomanyetik fırtına, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren güneş rüzgarı şok dalgası ve/veya manyetik alan bulutu nedeniyle Dünya'nın manyetosferinde meydana gelen geçici bir doğa olayı olarak bilinmektedir.
Jeomanyetik (Solar) Fırtına Deprem Yaratır Mı?
Jeomanyetik (Solar) Fırtınalar yüklü parçacıkların dünya atmosferine yayılmasına ve manyetik alanında değişikliklere neden olabilmektedir. Bu durum dünyanın manyetosferini etkileyerek manyetik fırtınaları tetikleyebileceği gibi elektrik akımlarının oluşmasına da yol açabilmektedir.
Manyetik fırtınaların dünya üzerinde pek çok etkisi olabilmektedir. Elektrik kesintilerine, uydu iletişimlerinde bozulmalara veya GPS sistemlerinde hatalara neden olabilen bu fırtınaların deprem habercisi oldukları yönünde de bilgiler vardır.
Bu konuda Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi üzerindeki bir yazıda Jeomanyetik (Solar) Fırtınaların Düzce depremi ile ilgili sismomanyetik kaynaklı bölgesel öncül bir jeomanyetik anomali olarak değerlendirilebileceği öngörüsünde bulunulmuştur.
Ancak, solar fırtınaların depremleri doğrudan tetikleme gücü bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Depremler, yer kabuğundaki tektonik hareketlerden kaynaklanır ve solar fırtınaların bu hareketleri doğrudan etkileme kabiliyeti yoktur.
Sonuç olarak, solar fırtınalar Dünya'nın manyetik alanını etkileyebilir ve elektronik sistemlerde sorunlara yol açabilirken, depremlerle doğrudan bir ilişkisi bulunmamaktadır.