Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile BM Genel Merkezinde yaptığı görüşmede, ''Türkçe'nin BM'de resmi dil olarak kabul edilmesini'' istediğini ifade ettiği, Genel Sekreterin de bunun, BM'ye üye ülkelerin karar verebileceği bir mesele olduğunu söylediği belirtilmişti.

BM kulislerinde Türkçe'nin BM'nin 6 resmi dili arasına girmesi halinde, tüm BM belgelerinin, BM'de yapılan tüm konuşmaların ve açıklamaların Türkçe'ye çevrilmesi gerekeceği, yeni bir dilin BM'nin resmi dilleri arasına kabul edilmesinin zor ve maliyetli olduğu konuşuluyor.

Arapça, Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca, BM'nin 6 resmi ve çalışma dili olarak kabul edilmiş durumda. Bu 6 dil BM'nin çalışma dili olarak da kabul gördüğü için BM'de tüm yazışmalar, toplantılar ve belgeler bu 6 dilde yapılıyor.

Bu kapsamda BM'nin üye ülkelerden sağlanan kısıtlı bütçesine ve küresel ekonomik krizin halen devam etmesine dikkat çeken BM kaynakları, Türkçe'nin BM'nin resmi dilleri arasına katılabilmesi için belki de 10 senelik ciddi bir süreç ve kampanya içine girilmesi gerektiğini ifade ettiler.

2023'te Brezilya'da hapishanenin etrafında köpek yerine bakın hangi hayvan kullanıldı? 2023'te Brezilya'da hapishanenin etrafında köpek yerine bakın hangi hayvan kullanıldı?

Ayrıca Genel Kurul'da Türkçe konuşan başlıca devletlerin (Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan) dayanışma içerisinde olmaları ve bu konuda BM bütçesine ciddi anlamda katkıda bulunmaya hazır olmaları gerektiğini belirten kaynaklar, bu kapsamda BM'de istişari statüye sahip olan ''Türk Konseyi''nin de faaliyete geçmesi gerektiğini söylediler.

Türkçe'nin resmi dil olabilmesi için bu konuda bir karar tasarısı hazırlanması ve BM Genel Kurulu tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Editör: Editör 46