Bakan Şimşek: 'Türkiye'deki Asgari Ücret, Gelişmekte Olan Ülkelerden Yüksek' Bakan Şimşek: 'Türkiye'deki Asgari Ücret, Gelişmekte Olan Ülkelerden Yüksek'

Sektör kaynaklarına göre, 21 Haziran Cuma gününden itibaren benzine 1 lira 64 kuruş, motorine ise 1 lira 63 kuruş zam yapılması bekleniyor. Bu zamlardan sonra, İstanbul'da motorinin litre fiyatı 40,67 TL'den, benzinin litre fiyatı ise 40,3 TL'den satılacak.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı belirlenir. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirlenir. Bu hesaplama yöntemi ile gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde edilir.

Neden Zam Yapılıyor?

Benzin ve motorin fiyatlarındaki artış, döviz kuru ve global petrol fiyatlarındaki değişimlerden kaynaklanıyor. Son dönemde bu iki faktörde yaşanan dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansımaktadır.

Zam Sonrası Fiyatlar

  • Benzin: 21 Haziran'dan itibaren litre başına 1 lira 64 kuruş artacak.
  • Motorin: 21 Haziran'dan itibaren litre başına 1 lira 63 kuruş artacak.

Sonuç