1979'da hangi ülkedeki bir fabrika işçisi Demir robotun İşini Yapmaya gönderilmiş robottan darbe almış ve bir robot tarafından öldürülen ilk insan olarak Guinness Dünya Rekorları'na girmiştir

TRT 1'de yayınlanan 3'te 3 programında ''robot' sorusu gündeme geldi. Peki ama ''Bir robot tarafından öldürülen ilk insan'' olarak tarihe geçen fabrika çalışanı Robert Williams'ın başına bu talihsiz olay kaç yılında gelmiştir?

'Bir robot tarafından öldürülen ilk insan'' olarak tarihe geçen fabrika çalışanı Robert Williams'ın başına bu talihsiz olay kaç yılında gelmiştir?

A) 1979
B) 1991
C) 2007

25 Ocak 1979 günü, Michigan'daki Ford Motor Company döküm fabrikasında çalışan Robert Williams, bir robot tarafından öldürüldü. Bu olay, robotların insan hayatına yönelik ilk ölümcül müdahalesi olarak tarihe geçti.

Aslında olayda robotun suçlu olduğunu iddia etmek haksızlık olur. Zaten olayın ardından sonra kurulan mahkeme de yeterli güvenlik önlemleri almamış olduğu gerekçesi ile Ford'u 10 milyon dolar ceza ödemeye mahkum etmişti.

Olay nasıl gerçekleşti?

Williams, beş katlı bir robot olan parça alma sisteminin üç operatöründen biriydi. Robot, Flat Rock tesisindeki yüksek yoğunluklu depolama raflarından dökümleri almak için tasarlandı. Makinenin bir kısmı, dökümleri raflara ve raflardan taşımak için mekanik kollarla donatılmış kauçuk tekerlekler üzerindeki arabalar olan bir tonluk transfer araçlarını içeriyordu.

Vahit Kirişci: 'Yeni Kahramanmaraş İçin Kalıcı Konut ve Hastane Projeleri Hızla Devam Ediyor' Vahit Kirişci: 'Yeni Kahramanmaraş İçin Kalıcı Konut ve Hastane Projeleri Hızla Devam Ediyor'

Robot hatalı envanter okumaları verdiğinde, Williams'tan parçaları manuel olarak almak için raflara tırmanması istendi. O da depolama rafının üçüncü katına tırmandı. Ancak bu sırada devre dışı bırakılmamış olan robot kollarının biri tarafından arkadan vuruldu ve ezildi. Talihsiz işçi o anda hayatını kaybetti. Cesedinin, ortadan kaybolmasından endişe duyan işçiler tarafından keşfedilene kadar 30 dakika rafta asılı kaldığı rapor edildi.

Tabii ki Terminator filmlerinden farklı olarak robotun karşısındaki insanı öldürmek gibi bir arzusu olmamasının ötesinde, o insanın varlığını bile tanımlayabilecek donanıma sahip değildi.

Bugün de robotlar üretim aşamalarında görev alıyorlar, mayın temizliyorlar, Mars'ta yürüyorlar... Onlar geliştikçe kaza riskleri de azalıyor ama bu kez de endişe robotların insan işçilerin işlerini ellerinden alması şeklinde öne çıkıyor...

Editör: Editör 46