Brad Pitt'in Truva filminde Anadolu'da olması imkansız Lama görülmesi olay oldu Brad Pitt'in Truva filminde Anadolu'da olması imkansız Lama görülmesi olay oldu

1972'de Led Zeppelin grubu konser için Singapur'a geldiğinde onlardan hangisi istenmiş kabul etmeyince uçaklarından beri inmeden ülkelerine geri gönderilmişlerdir sakız çiğnememeleri Playback yapmaları alarmı kestir kısaltmaları Singapur milli maçlarını söylemeleri

Bugün öğrendim ki: Led Zeppelin'in 14 Şubat 1972'de Singapur'da açık havada konser vermesi planlanıyordu ancak ülkeye girmelerine izin verilmedi, hatta Singapur yasaları nedeniyle uzun saçlarını kestirmeyi reddettikleri için uçaktan inmelerine bile izin verilmedi.


1972 yılına gelindiğinde Led Zeppelin durdurulamaz hale gelmişti. Önceki Kasım ayında, "Stairway to Heaven" şarkısının spiral FM radyo hit'i olan devasa Led Zeppelin IV albümünü yayınlamışlardı. Albüm, yayınlandıktan ikinci hafta içinde İngiltere listelerinde bir numaraya yükseldi. Grup, dünya haritasında herhangi bir noktaya bir iğne batırabilir ve oradaki en büyük konser salonunda konser verebilir, arkasında boş viski şişeleri ve harap olmuş otel odaları bırakabilirdi. Kaya muhabiri Mick Wall, When Giants Walked the Earth biyografisinde o dönemde İngiliz dörtlünün, "sakınmadan zenginleşmiş, artık silahlı koruma arkasına saklanacak kadar ünlü, kendi uyuşturucu satıcılarını işe almış ve özel jetle seyahat eden" olduklarını yazmıştı.

Ama yapacakları tek bir şey vardı: Singapur'a giremezlerdi.

Grup, 14 Şubat'ta Singapur'da açık hava bir konser vermek üzereydi, ancak havaalanındaki yetkililer onlara giriş izni vermedi. Stephen Davis, Hammer of the Gods: The Led Zeppelin Saga kitabında, "Led Zeppelin'in sadece ülkeye alınmadığı, uçaktan inmelerine bile izin verilmediği ve Londra'ya geri uçmak zorunda kaldıklarını" yazmıştı.

Sebep, şöhretleri, şarkılarındaki sözde şeytani mesajlar veya yerel davul sololarına duyulan beğenmeme değildi: Tüm dört grup üyesinin uzun saçlarıydı.

Gençlik öncülüğündeki, otorite karşıtı kültürel devrimler dünyayı sarmışken, Singapur, erkeklerde uzun saç gibi Batı "uyuşturucu kültürü" dışa vurumlarına karşı bir kampanyayla kendini korumayı umuyordu. Erkek ziyaretçiler saçları nedeniyle geri çevrildi veya rahatsız edildi. Led Zeppelin'in ayak basmasından bir ay önce bir Avustralyalı ziyaretçi, Associated Press'e saçını iki gün içinde kestirmeyi veya ülkeyi terk etmeyi seçebileceğini söyledi.

Bağımsızlıktan sonra Singapur'un öncelikli hedeflerinden biri, genç nesli ülkenin çıkarlarına uygun olarak şekillendirmekti. C.M. Turnbull, A History of Singapore: 1819 – 1988 kitabında, "Eğitimin, ulusal değerleri aşılamak ve iş gücünü maksimum ekonomik verimlilik için eğitmenin en önemli uzun vadeli yolu olarak görüldüğünü" yazdı. 1965 bağımsızlığından sonra "eğitim sistemi, bir milleti şekillendirmek üzere uyarlandı". Ülke bütçesinin üçte birini eğitime ayırdı.

Yine de yetkililer, görünüşe göre uzun saçlıların bozucu etkisini riske edemeyeceklerini düşündüler. İngiliz rock öncüsü Cliff Richard da 1972'de boyun uzunluğundaki saçları nedeniyle geri çevrildi ve Japon yeni-çağ müzisyeni Kitarō da 1984'te yetkililerin akan saçlarına itiraz etmesi nedeniyle sold-out konserini iptal etti.

Editör: Editör 46