The Muppet Show'da söylediği şarkıda Kurbağa Kermit hangisi olmak kolay değildir der

Cevap: Yeşil Olmak Kolay değil

"Yeşil olmak kolay değil." Kermit

Yeşil'in Sırları I
 

Londra'da Ulusal Galeri'de bulunan Van Eyck'in bu resmi, onbeşinci yüzyıl sanatının en tartışmalı eseridir. Siz ne düşününürsünüz bilemem, ama ben her seferinde gözümü alamadan bakarım bu resme. Resim beni huzursuz eder. Bir keder, üzüntü resimden itibaren yayılır gibidir. Gizemli bir suç, müstehcen bir aile hikayesi, mahrem kalması zorunlu cinsel bir ayıp gizleniyor gibidir. Ressam, bu sırrı çözmüştür de açıklaması yasakmış, o da çok zekice ve gizli kodlar kullanarak seyirciye gizi tarif ediyor gibidir.

Tablonun, "Arnolfinin Evliliği", "Giovanni Arnolfini ve Eşinin Portresi" isimleri, resim hakkındaki tartışmayı da gösterir nitelikte. Resmin, Giovanni Arnolfini adlı zengin bir tüccar ile genç gelini Giovanna arasındaki evliliği gösterdiğine inanılıyor. Ancak gerçekte evlilik portesi olup olmadığı hakkında çok az insan anlaşabilmekte.

Resimde ilk dikkati çeken gelinin yemyeşil etekliği. Kadının hamile olduğu açıkça görülmekte. Gerçi bazıları o yılların Flaman modasına uygun olduğunu söylüyorlar etekliğin. Ama niçin yeşil? Onbeşinci yüzyıl Bruges'ünde yeni evliler konumlarını ve zenginliklerini kermes kırmızısı ile teşhir ederlerken bu yeşil de neyin nesi?

Çift elele tutuşmuş yatak odasında duruyorlar. Aralarında sevgililiğe ilişkin bir duygu hissediyor musunuz? Erkek, paltosu, şapkasıyla evden bir an önce çıkmayı isteyen yaşlı ve soğuk koca gibi durmuyor mu? Sağ elini kaldırışında karısının bir talebini reddeder, onu sınırlandırır, sen şimdi sus, der gibi bir hava yok mu? Kadın başını ondan yana çevirmiş ve reddedilmenin üzüntüsünü saklamak için bize de bakmamış. Tanrım, ikisi de ne mutsuz!

Odada çok büyük, kırmızı bir yatak var ki, bu, kadının hamile olduğu duygusunu kuvvetlendiriyor. Tam karşıda bir ayna var. Aynada görünen kırmızı sarıklı adam, ressamın ta kendisi. Ressam bize resimdeki mutsuzluğun sırrını oradan fısıldıyor sanki. Aynanın çevresi, İsa'nın Acıları'ndan sahnelerle ve bakire şehit olan St Catherine'nin işkenceyle öldürülüşünü anlatan on adet çubukla süslenmiş. Ahşap sandalyede Antakyalı St. Margaret'in, doğumun koruyucu azizesi olan bakire şehidin küçük bir gravürü var. Acı! Acı!

Resim tümden acımasız bir ilişkiye işaret etmiyor mu sizce de? Karyoladan sarkan toz fırçası, kadının evdeki görevini simgeliyor olabilir ama, neden öyle, bir ganimetmiş gibi yukarıya, yatak başlığına asılmış? Bu eşya bir cinsel tacizi simgeliyor da olabilir pekala. Resim 1434 yılında yapılmış ve fakat Armonfiller 1447'de evlenmişler. Tümden büyük bir gizem!

Pencere kenarındaki elmayı farkettiniz mi? Ressam, resmen düşüşten sonraki Adem ile Havva'yı hatırlamamızı istiyor burada. Kadının elbisesi de bu fikri destekler nitelikte: Bahçelerin ve bereketin simgesi yeşil renkte.

Dönüp dolaşıp şu yeşile geliyorum. Size bu yeşil boyanın adını soruyorum. Zor bir soru ama sonra size bu boya hakkında geniş bir bilgi verince çok hoşunuza gidecek. Biraz araştırın bakalım, neymiş bu yeşil boyanın adı ve dahası fikir yürütürseniz, Van Eyck'in bu yeşili kullanmasında gizemli bir neden var mıymış?

not: ayna ile avize arasında bir yazı var dikkatinizi çektiyse. orda, "jan van eyvk buradaydı, 1434" yazıyor. aynadaki kırmızılı adamnın van eyck olduğunu biraz da ressamın kendi tablosu olup olmadığı tartışmalı resmi "kırmızı örtülü adam" tablosundan çıkartıyoruz.

ayrıca: kendimi bu bilmeceyi yazarken şey gibi hissettim, hani yoklukları kargaşaya neden olabilecek başbakanların, generallerin hasta oldukları titizlikle gizlenir, makyaj ve full vitamin verilip halk önüne çıkarılır ya, öyle. bayan lusin'in hastalığı geri dönülmez bir karmaşaya sebebiyet vermesin diye, o açıdan buradayım yani. bir de yatakta sıkıntıdan patladım diye. hadi çalışın. duman, sen de içinde yeşil olan bir şiir yaz. bak çok fena hastayım, ölürsem ne kadar üzülürsün. öhö.. öhö... hadi... yaz... öhö. halid, sen de film sormuyorum diye küstün mü bana? öhö... öhööö küsme

Susam Sokağı’yla televizyonumuzdan hayatımıza dalan ve çocukluğumuza renk katan Kurbağa Kermit meğer gerçekmiş! Kosta Rika’nın Talamanca dağında kurbağa türü Kermit'e olan benzerliğiyle şaşırtıyor.

Sosyal medyada Muppet Show’dan tanıdığımız kurbağa Kermit’e benzerliğinden ötürü çok fazla ilgi gören bu yeni türün bir başka özelliği de derilerinin çok saydam olması. Bilimadamları, Brian Kubicki, Stanley Salazar ve Robert Puschendorf kurbağaya Talamanca dağının 400 ve 800 metre arasında rastladı.

Kurbağanın neredeyse tüm iç organları gözüküyor.

Kermit hakkında:

Gösteri dünyasında yer aldığı 60 yıl boyunca sayısız televizyon, film, sahne çalışmasına ve online çalışmaya imza attı. Bu çalışmalar arasında, Muppet’lar tarafından hazırlanan ve büyük başarı kazanan, Queen’in “Bohemian Rhapsody” (2009) ve “Ode to Joy” (2008) videoları da bulunuyor. İki video da Webby ödüllü. 2002 yılında Hollywood Şöhretler Kaldırımı’nda bir yıldızla onurlandırılan Kermit, 1979 yılında “Rainbow Connection” şarkısıyla Akademi ve Altın Küre Ödülü’ne aday gösterildi.

Kermit, birçok kez Macy’s Şükran Günü Geçit Töreni’nde yer aldı. 2005 yılında Kermit’e, Teksas’taki Kermit kasabasının anahtarı verildi. Long Island Üniversitesi-Southampton Koleji tarafından Amfibi Kültürü Doktorası ile onurlandırıldı. Kermit, Oxford Üniversitesi’ndeki prestijli Oxford Union’da konuşma yapan ilk amfibi hayvan oldu.

İlgili video:

KERMİT’İN SEVGİLİSİNE İSYANI

Kermit'i bilmeyeniniz yoktur. Kendisinin hiç gözükmeyen sevgilisine isyanını ve o muhteşem şarkı yorumunu izliyoruz.