Farklı yörelerde akıtma, cızlama, cızlak olarak bilinen krep, özellikle kahvaltılarda tüketilen lezzetli bir hamur işidir. Hem tatlı hem de tuzlu olarak tüketilebilir. Hatta bazı yörelerde farklı şekillerde yapılarak ana yemek olarak sofralarda yerini alır.
Tavuklu Cizleme Malzemeleri
Krep için;
2 su bardağı süt
2 yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
tuz
bir tutam dereotu
Krep hamuru olacak kadar un (9-10 yemek kaşığı yaklaşık)
İç malzeme;
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 parça tavuk göğsü(350 gr kadar)
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet orta boy patates
1 su bardağı haşlanmış bezelye
tuz
pulbiber
karabiber
Beşamel sos için;
1. 5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1. 5 yemek kaşığı un
tuz
Üzerine;
Kaşar peyniri rendesi
Tavuklu Cizleme Yapılışı
Öncelikle krepi hazırlıyoruz: Yumurtayı bir kâsede çırpıyoruz.
Üzerine sıvı yağı, sütü, unu, tuzu ekleyip çırpıcı ile iyice karıştırıyoruz.
Dereotunu ince kıyıp karışıma ekliyoruz.
Teflon tavayı ısıtıyoruz, kepçe ile karışımdan döküp her iki tarafını da pişiriyoruz.
Soğumaya bırakıyoruz.
İç malzeme için patatesi küp doğrayıp az yağda kızartıyoruz.
Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavuruyoruz.
Eti ekleyip suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
Salçayı ekliyoruz.
5 dk daha kavurup patatesi bezelyeyi tuzu ekleyip bir süre daha çevirip ocaktan alıyoruz.
Bir kâse üzerine krepi alıyoruz.
İç malzemeden koyup bohça şeklinde katlıyoruz.
Kürdan ile kapatıyoruz.
Tepsiye ters çeviriyoruz.
Tüm kreplere aynı işlemi uyguluyoruz.
Beşamel sos için: Tereyağı ve unu pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
Sütü, tuzu ekleyip koyulaşıncaya kadar karıştırıyoruz.
Tepsideki bohçaların üzerine beşamel sostan paylaştırıyoruz.
En son üzerine Kaşar peyniri rendesi ekliyoruz.
Peynirler eriyip kızarana kadar fırında 15-20 dk tutuyoruz