Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesinde yaşayan 67 yaşındaki emekli öğretmen Yaşar Sobacı, Naht (kıl testere oymacılık) sanatıyla meşguliyeti 1990 yılında Göksun’da göreve başladığı yıllarda oluyor. O günden bu güne atıl ahşapların yanı sıra satın aldığı ahşapları nakış gibi işleyerek muhteşem eserler ortaya çıkarıyor.

En iyi 100 Türk filmi hangileridir? Hangi film birinci olmuştur? En iyi 100 Türk filmi hangileridir? Hangi film birinci olmuştur?

Whatsapp Image 2024 10 06 At 12.47.12
“Bu sanatı yaparken hiç öğretmenim olmadı. Kendim, sınama yanılma bir şeyler yapıyor, sonra eserlerime (!) hayranlıkla bakıyordum. Önceleri abajur, peçetelik vb. şeyler yaparken biraz becerim artınca ilgim kaligrafi dediğimiz hat eserlerine yöneldi. Böylece hem sanat yönünden kendimi tatmin ediyor, hem de gerektiğinde eşe dosta verecek kalıcı eserler meydana getiriyordum.” Diyen Sobacı bu eserleri yaparken yaşadığı mutluluğun tarifini ifade etmekte zorlanıyor, ne var ki İlçede Naht sanatına ilginin az oluşuna da işaret ediyordu.

Whatsapp Image 2024 10 06 At 12.47.38

Naht Sanatı ustası Yaşar Sobacı Sanat Serüvenini şu ifadelerle anlatıyor:
 
“Merhaba, ben Yaşar Sobacı.1957 Göksun doğumluyum.1975-2005 yılları arasında 30 yıl süreyle ilkokul öğretmeni olarak görev yaptım. Görev yaptığım yerler o zamanlarda yurdumuzun en mahrumiyet yerleri olarak bilinmesine rağmen öğretmenlik aşkı ve insan sevgisi bana bütün zorlukları unutturuyordu. Erzurum, Van, Gümüşhane gönlümde bambaşka bir yere sahipti.
Bu sanatı yaparken hiç öğretmenim olmadı. Kendim, sınama yanılma bir şeyler yapıyor, sonra eserlerime (!) hayranlıkla, bakıyordum. Önceleri abajur, peçetelik vb. şeyler yaparken biraz becerim artınca ilgim kaligrafi dediğimiz hat eserlerine yöneldi. Böylece hem sanat yönünden kendimi tatmin ediyor, hem de gerektiğinde eşe dosta verecek kalıcı eserler meydana getiriyordum. Sanat aşkım orada da devam etti. Strasbourg eğitim ataşeliğimize hediye ettiğim İstiklâl Marşı tablom büyük beğeni topladı. Ayrıca okullarında görev yaptığım Fransız müdürlere yaptığım masaüstü isimlikler çok takdir edildi, üstelik okulların sahip olduğu bütün imkanlar bana bedava olarak sunuldu.
Emeklilikten sonra bu sanata daha fazla ağırlık verdim. Herkesin korkulu rüyası olan, emeklilikte boşluğa düşme olayını, sanat aşkım sayesinde hiç yaşamadım.2016- 2019- ve 2022 yıllarında Göksun'da üç defa Naht sanatı sergisi açtım. Bir eserle uğraşırken adeta kendimden geçiyor, bambaşka alemlere dalıyorum. Bu duygu kelimelerle ifade edilemez. Bu sanatı herkese tavsiye ediyor, bu güzel duyguları herkesin yaşamasını arzu ediyorum. Sanatla ve insan sevgisiyle dolu güzel ve verimli günler dileğiyle.

Whatsapp Image 2024 10 06 At 12.45.52

Bu sanatı yaparken hiç öğretmenim olmadı. Kendim, sınaya yanıla bir şeyler yapıyor, sonra eserlerime (!) hayranlıkla bakıyordum. Önceleri abajur, peçetelik vb. şeyler yaparken biraz becerim artınca ilgim kaligrafi dediğimiz hat eserlerine yöneldi. Böylece hem sanat yönünden kendimi tatmin ediyor, hem de gerektiğinde eşe dosta verecek kalıcı eserler meydana getiriyordum.”
HABER: Oğuz KARAKOÇ

Editör: Haber46 46