Yaklaşık 1 milyon 500 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Kahramanmaraş'ta, 400 bin küçükbaş hayvan yaylalarda otlatılıyor. Göçerler, Ahir Dağı ve Engizek gibi yüksek rakımlı yaylalarda çadırlarda yaşamlarını sürdürerek, süt ve peynir üretimine devam ediyor. Bu üretimin önemli bir kısmı tarhanalık yoğurt ve peynir yapımında kullanılırken, kalan sütler Kahramanmaraş’ın ünlü dondurma sektörüne gönderiliyor. Bölgedeki hayvancılık faaliyetleriyle yıllık 400 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.

Yaylalardaki Günlük Yaşam

Göçerler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte meralara çıkarak, sürülerini akşama kadar otlatıyor. Akşam saatlerinde ise sağım işlemi başlıyor. Sıcak havalar nedeniyle koyun ve keçilerini kırkan üreticiler, ekim ayına kadar yaylada kalmayı planlıyor. Ekim ayında, sürüleriyle birlikte yaylalardan kışlaklara iniş yapacaklar.

Kahramanmaraş Depremi Davası: 'Sorumlu Değilim' Savunması! Kahramanmaraş Depremi Davası: 'Sorumlu Değilim' Savunması!

Göçerlerin sürdürülebilir hayvancılık faaliyetleri, hem yerel ekonomiye hem de Türkiye genelindeki dondurma ve peynir üretimine büyük katkı sunuyor.

Editör: Dilek Nur