Kahramanmaraş’ta Milli Maç Coşkusu: A Milli Takım Çeyrek Finalde Kahramanmaraş’ta Milli Maç Coşkusu: A Milli Takım Çeyrek Finalde

KSÜ Sert Kabuklu Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi (SEKAMER) bünyesinde kurulan Ceviz Gen Merkezinde, Prof. Dr. Mehmet Sütyemez ve Doç. Dr. Akide Özcan'ın yürüttüğü ıslah çalışmaları kapsamında yeni ve önemli bir bitkisel gen kaynağı geliştirildi. Yaklaşık 18 yıl önce başlatılan melezleme (Juglans Px KSÜ Rengi, Juglans P x Maraş 18) ıslah çalışmaları sonucu, yaprakları kırmızıya yakın mor renkte ve dış meyve kabuğu koyu kırmızı olan yeni bir ceviz genotipi elde edildi. Bu yeni genetik kaynak, gelecekteki ıslah çalışmaları için önemli bir genetik materyal sunuyor.

KSÜ'deki öğretim üyeleri daha önce Türkiye'de ilk melez ceviz çeşidini geliştirerek ve 2016 yılında ilk defa iç rengi kırmızı ceviz genotipini tanıtarak bu alanda öncülük etmişti. Yeni geliştirilen ceviz genotipi ile KSÜ, ceviz ıslahındaki başarılarına bir yenisini eklemiş oldu. KSÜ Ceviz Gen Merkezi, bu önemli genetik kaynakla daha da zenginleşti.

Ceviz ıslah çalışmaları kapsamında, KSÜ dünyanın sadece üç ceviz gen merkezinden birine ev sahipliği yaparak önemli bir başarı elde etti. Aynı zamanda SEKAMER bünyesindeki Ceviz Gen Merkezi, çok zengin bitkisel gen kaynaklarına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.