Kalkolitik döneme ait olduğu belirlenen bu nadir bulgu, antik toplumlara dair önemli kültürel ipuçları sundu. Kazı ekibi, kafatasının bilinçli olarak bebeklik döneminde şekillendirildiğini ve bu uygulamanın statü sembolü olarak yapıldığını düşündüklerini belirtti.

Bilinçli kafatası şekillendirme, bebeklerin başlarına bir ya da iki kat bez sarılarak gerçekleştirilen bir uygulamadır. Tanır Yassıhöyük’teki örneklerin, seçkin kişilere özel olarak yapıldığı düşünülüyor. Ayrıca, kazılarda kemikten yapılmış takılar, pişmiş toprak kaplar ve özenli mezar biçimleri gibi mezar hediyeleri de bulundu. Bu buluntular, gömülen bireyin toplumda ayrıcalıklı bir statüye sahip olduğunu gösteriyor.

Whatsapp Image 2024 09 26 At 12.03.06

Kahramanmaraş Sanayicileri Zor Durumda: 'Mücbir Sebep 2026'ya Kadar Uzatılmalı' Kahramanmaraş Sanayicileri Zor Durumda: 'Mücbir Sebep 2026'ya Kadar Uzatılmalı'

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen kazılar, Ahi Evran Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Elif Baştürk başkanlığındaki ekip tarafından yönetiliyor. Bu keşif, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

Editör: Dilek Nur