Kahramanmaraş Yaylaları, 400 Bin Küçükbaş Hayvanla Ekonomiye Süt ve Peynir Kazandırıyor Kahramanmaraş Yaylaları, 400 Bin Küçükbaş Hayvanla Ekonomiye Süt ve Peynir Kazandırıyor

Programda İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya'nın da bulunduğu etkinlikte, Başkan Görgel, hasadın verimli olmasını temenni etti. Görgel, Kahramanmaraş'ın iklimi, doğası ve su kaynaklarıyla önemli coğrafi ürünlere sahip olduğunu vurgulayarak, Maraş biberinin şehirlerinin 30 coğrafi işaretli ürününden biri olduğunu ifade etti.

Yıllık Üretim ve Pazar Bilgileri

Görgel, Maraş biberinin şehre ait 13 bin dekar alanda üretildiğini ve bu yılki üretim miktarının ülke genelinde yüzde 15'lik bir hacme ulaşacağı öngörüsünde bulundu. Şehirde biber üretimiyle ilgilenen 500'ün üzerinde çiftçi bulunuyor.

Biber Hasadi 5 (1)

Destekler ve İhracat Bilgileri

Maraş biberinin yetiştiriciliğini artırmak amacıyla sağlanan hibelerin yanı sıra, şehir genelinde biberin çeşitli türleri işlenerek satılmakta. 2023 yılında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Umman, Suudi Arabistan ve Almanya'ya yaklaşık 800 bin dolarlık biber ihracatı gerçekleştirildi. Başkan Görgel, coğrafi işaretli ürünlerin sayısını artırmayı ve bu ürünlerin pazar payını ile katma değerini yükseltmek için daha fazla çaba göstereceklerini belirtti.

Editör: Dilek Nur