Türk mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan Maraş biberi, aynı zamanda ilaç ve kimya sektörlerinde de kullanılmakta. Modern tarım yöntemleriyle hem makineler hem de el emeğiyle toplanan biberler, kurutulduktan sonra kentteki fabrikalarda işleniyor.

Türkiye’nin biber üretiminin %13.10’unu karşılayan Kahramanmaraş’ta, özellikle Pazarcık, Narlı ve Türkoğlu ilçelerinde 25 bin dekarlık alanda yetiştirilen biberlerden bu yıl 50 bin ton yaş biber elde edildi.

Whatsapp Image 2024 09 06 At 13.12.45 (1)

Bu biberler fabrikalarda işlendikten sonra yaklaşık 12 bin 500 ton baharatlık pul biber üretiliyor. Aroması, rengi ve tadıyla fark yaratan tescilli Maraş biberi, Gaziantep ve Şanlıurfa’dan sonra kurutmalık ve baharatlık biber üretiminde üçüncü sırada yer alıyor. Tarım İl Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi de üretimi destekleyerek biberin kalitesini artırıyor.

Kahramanmaraş Havalimanı Ağustos'ta 21.692 Yolcuyu Ağırladı Kahramanmaraş Havalimanı Ağustos'ta 21.692 Yolcuyu Ağırladı

Whatsapp Image 2024 09 06 At 13.12.44

Maraş biberi, 1940’lardan bu yana bilinçli ve devlet destekli olarak endüstriyel amaçla üretiliyor. Günümüzde üretilen biberin %50’si ihraç edilmekte, geri kalanı ise Türkiye’nin dört bir yanına dağıtılıyor. Binlerce çiftçi ve çevre illerden gelen tarım işçileri, bu değerli ürünün üretim sürecine katkı sağlıyor.

Editör: Dilek Nur