Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şehrin yeni gözde mekânı Şairler Tepesi’nde düzenlenen ‘Halk Sağlığı Sisteminin Afetlere Karşı Dayanıklılığının Değerlendirilmesi Çalıştayı’na katıldı. Vali Mükerrem Ünlüer, AFAD İl Müdürü Tayfun Temur ile Türkiye’nin farkı üniversitelerinden ve Japonya Hiroşima Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, şehirlerde sağlık altyapısının afetlere karşı daha dayanıklı şekilde oluşturulması noktasında istişarelerde bulunuldu. Çalıştayda emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Hayrettin Güngör, toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.
Daha Güçlü Şehirler Oluşturmak
Çalıştaya katılan Japonya Hiroşima Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mayumi Kako, “Kahramanmaraş depremlerinden sonra hızlı müdahale ve toparlanma süreci hakkında çok şey öğrendik. Bu çalıştayın, Kahramanmaraş’ı daha iyi bir şekilde yeniden inşa etmek için plan yapma konusunda fikir vereceğini umuyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Moshiur Rahman ise, “Afetler sadece bir bölgede olmuyor. Daha önce de iş arkadaşlarımızla birlikte birçok çalıştayda bulunduk. Bugün de sizden bir şeyler öğrenmek için geldim. Burada verilen mücadele ve hızlı toparlanma gerçekten beni etkiledi. Beklentimiz hep birlikte daha güçlü bir şehir inşa etmek” dedi.
Kalıcı Konutların Teslimine Başlanacak
Çalıştayda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “6 Şubat’ta meydana gelen her iki depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ımızda canlarımızı kaybettik, yapı stokumuzun 4’te 1’i hasar gördü. Devlet millet olarak çok zor günler atlattık. Hamdolsun el birliğiyle yoğun gayret göstererek bu günlere geldik. Çadırdan konteynere hızlı bir geçiş süreci yaşadık, kalıcı konutlarımız hızla yükseliyor. 40 bine yakın konutun inşası hızla devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de konutlarımızın teslimine başlanacak” dedi.
Halk Sağlığıyla Alakalı Sorun Yaşanmadı
Başkan Hayrettin Güngör, “Afetle birlikte özellikle 2 hususun son derece önemli olduğunu gördük. Biri su, diğeri ise enerji. İlk olarak bunların kesintisiz olarak şehre sunulması gerekiyor. Asrın felaketinde altyapı hatlarımız ciddi hasar aldı. Bütün olumsuzluklara rağmen, kardeş belediyelerimizin de destekleriyle Büyükşehir Belediyesi olarak depremin ilk haftası şehre yüzde 50 oranında içme suyu temin ettik. Yaklaşık 20 gün içerisinde de bu oranı yüzde 80’e çıkardık. Hamdolsun bu süreçte halk sağlığıyla alakalı hiçbir olumsuz durum yaşamadık” cümlelerini kaydetti.
Kahramanmaraş’a Yeni Sağlık Tesisleri İnşa Ediliyor
Güngör konuşmasını, “Afetlere karşı her alanda daha dayanıklı bir Kahramanmaraş için gayretimizi sürdürüyoruz. Şehrimizin sağlık altyapısını güçlendirmek için yeni hastaneler ve sağlık kompleksleri oluşturuluyor. 400 yataklı acil durum hastanemizin ihalesi yapıldı, çok kısa süre içerisinde inşasına başlanacak. Şehrimizin yeni yerleşim yerlerinden Önsen bölgesine inşa edilecek bin yataklı hastanenin inşallah önümüzdeki süreçte ihalesi yapılacak. Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin yanında inşa edilen hastanemizde de çalışmalar hızla sürüyor. Nurhak ve Türkoğlu Acil Durum Hastanelerimizle birlikte şehrimize 2 binin üzerinde yatak ilavesi olacak” cümleleriyle noktaladı.
Yıkılmayacak Şehirler İnşa Etmek
Vali Mükerrem Ünlüer, “Asrın felaketinin ardından bizlere düşen görev yıkılmayacak şehirler inşa etmek. Bu noktada bilimsel veriler ışığında afetlere karşı daha dayanıklı Kahramanmaraş’ın inşası noktasında çalışmalar devam ediyor. Halk sağlığı alanında yapılan bu çalıştayın da diğer çalıştaylara referans olmasını diliyorum. Çalıştaya katılan, destek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.