“Önce şunu vurgulamak isterim ki: Emekli demek, milletine ve devletine yıllarca hizmet eden, emekli olduktan sonra da hayatının geri kalan kısmında geçim derdi yaşamadan hürmeti, saygıyı hak eden kimsedir.
    Emeklilik, sadece devlete yük, sosyal güvenliğe maliyet, hazineye gider değil; yıllarca emek verilmiş, katkı sunulmuş, alın teri akıtılmış, vergisini eksiksiz yatırmış bir sürecin adıdır.
    Çalışırken elde edilen gelirin ve verilen hizmetin karşılığı olarak; emeklilik sürecinde de emekliye insan onuruna yakışır bir şekilde ücret ödenmesi, sosyal devletin bir gereğidir. Ancak son memur zammı güncellenirken, çalışan memura % 17,55 oranında bir artış yapılmış, ayrıca seyyanen her ay 8.077 TL daha ilave edilmiştir. Böylece toplam zam oranı % 86’ya yükseltilmişken memur emeklisi unutulmuş ve ona sadece % 25’lik bir zam yapılarak memur ile emekli memur arasındaki makas iyice açılmıştır. Bu durum, emeklileri fazlasıyla üzmüş, büyük bir hayal kırıklığına yol açmıştır. Doğrusu hiçbir emekli, böyle bir adaletsizliği beklemiyordu. 
    Biz emekliler olarak, çalışan memurlarımıza yapılan bu makul zammı kıskanmıyor, çalışmalarının karşılığı olarak normal görüyoruz. Ancak bizler de bu ülkeye yıllarca hizmet etmiş insanlar olarak emekli olduktan sonra huzurlu, sakin, maddi sıkıntısı olmayan kişiler olarak yaşamak istiyoruz. Bu da bizim en doğal hakkımızdır. Ülkenin ekonomisi iyi değilse, bu yükü hep beraber taşımalıyız. Adil bir ücret dağılımı olur, kamudaki israf önlenirse her vatandaş memnun olur, hakkına razı olur.
    Geç de olsa hükümet yetkilileri, emeklilik sistemindeki hataları anladı ve “Emeklilere Orta Vadeli İyileştirme” çalışmalarına başladı. Bu kapsamda emekli sendikalardan da görüş istedi. Biz de bu çalışmaları memnuniyetle karşılıyor, derde deva bir emeklilik yasası çıkmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. İnşallah bu beklentimiz boşa çıkmaz, “dağ fare doğurdu” dedirtmez. 
    Kahramanmaraş Emekli Memurlar Sendikası İl Temsilciliği olarak isteklerimizi kısaca şöyle sıralıyoruz:
1-    Çalışanla emekli arasındaki maaş farkının aza indirilmesi için, daha önce çalışana verilen 8.077 TL’lik seyyanen zammın, emeklilere de verilmesi,
2-    İyileştirme yapılırken, ücret dağılımında adil bir çizgi belirlenmesi,
3-    Emeklilik sistemi rayına oturmuş ülkelerin emeklilik kriterleri iyi incelenerek bu kriterlerden faydalanılmalıdır.
4-    Nüfusu gittikçe yaşlanan ülkemizde, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kademeli olarak emeklilik yaşı yükseltilmelidir. Çalışanlar, 45-50 yaşlarında emekli olmamalıdırlar.
5-    Bilhassa Bağ-Kur ve Sigorta emeklilerinde çalışma süresi, pirim ödemeleri göz önünde bulundurularak bir puan sistemi getirilmeli, adil bir maaş dağılımı yapılmalıdır.
6-    Ma’lülen emeklilerin düşük maaş almalarının önüne geçilmeli, yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Zira hemen herkes bir ma’lül adayıdır. Kişi kendi isteği ile ma’lül olmaz.
7-    Önlisans mezunu olup 1/4’ten emekli olanlara da 3.600 ek göstergesi verilmelidir.

Kahramanmaraş'ta Çölyak Hastalarının Yüzünü Güldüren Destek! Kahramanmaraş'ta Çölyak Hastalarının Yüzünü Güldüren Destek!

Yapılacak yeni “Emeklilik Yasası’nın tüm emeklilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diler, teklif ve önerilerimizin dikkate alınmasını arz ederim.” Dedi.
HABER: Oğuz KARAKOÇ

Whatsapp Image 2024 11 21 At 19.30.45Whatsapp Image 2024 11 21 At 19.32.03Whatsapp Image 2024 11 21 At 19.31.26Whatsapp Image 2024 11 21 At 19.33.19Whatsapp Image 2024 11 21 At 19.32.25Whatsapp Image 2024 11 21 At 19.33.47Whatsapp Image 2024 11 21 At 20.49.21

Editör: Haber46 46