Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesaplarında ve basın organlarında yer alan "Sudan'dan domuz eti ithalatı yapıldığı" yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, uluslararası ticarette kullanılan malların Armonize Sistem (GTP) ile kodlandığı, bu sistemde sığır, koyun ve keçi sakatatlarının da sınıflandırıldığı ifade edildi.

Güvenli ve Kaliteli Ofis Nakliye Firmaları Güvenli ve Kaliteli Ofis Nakliye Firmaları

Sudan ile Türkiye arasında 2017 yılında imzalanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nda binlerce GTP yer almasına rağmen, bu durumun ticaret yapılacağı anlamına gelmediği vurgulandı. Geçmiş ithalat verilerine göre Sudan'dan domuz eti veya sakatatı ithalatının olmadığı ve Sudan'ın dünyada herhangi bir ülkeye de bu ürünleri ihraç etmediği belirtildi.

Sudan'ın, hem Afrika hem Arap ülkesi olmasının yanı sıra COMESA ve Arap Ligi üyeliği ile Türkiye için Afrika ve Arap pazarlarına açılan önemli bir kapı olduğu da eklendi. Anlaşma yürürlüğe girdiğinde, Türk tarım ve sanayi ürünleri Sudan pazarına avantajlı koşullarla girebilecek.

Editör: Dilek Nur