Kültür-sanat

Sosyolog Senem Güler Kahramanmaraş’ın Tarihi Mekanlarını Geziyor!

Abone Ol

Anadolu’da saklı cennet diye tabir edilen tarihi mekanları gündemine alan 40 yaşındaki Senem Güler, Kahramanmaraş’ı adım adım geziyor.

Yapmış olduğu çalışmaları kendisine ait sosyal medya hesaplarından takipçileriyle paylaşan Senem Güler, Onikişubat ilçesi Çukurhisar vadisindeki kaya mezarlarını, su sarnıçlarını, kalelerini araştırıp resimledi. 
Şuana kadar yaklaşık 15 ilin envanterini çıkartan Senem Güler, gün yüzüne çıkmamış yada yok olmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel değerleri yeniden kültürel miras listesine katmayı planlıyor. 

Çalışmaları hakkında bilgi veren Senem Güler, “Son 10 senedir geziyorum. Türkiye´nin Doğusu, batısı; bütün illerini geziyorum. Son 2 senedir de kültür araştırmaları yapmaya başladım. kültür araştırmaları deyince tabii illerin gastronomisinden tutun da coğrafi konumlarından, işte şelaleler de, mağaralar da her şey girebilir içerisine. Biliyorsunuz ben tamamen olayın tarihi boyutuyla ilgilenmeye başladım kültür araştırmalarına, bu yönde ilerlemeye başladığımda bir hayalim var, kendimce dedim ki ben bu araştırmaları yapıp insanların nasıl diyelim beğenilerine sunmam lazım? Ya da birileri bundan istifade etsin istedim ve çekimler yapmaya başladım. Bir süre sonra bana bayan Seyyah falan demeye başladılar. Tabii ben bundan çok memnun kaldım, kalıyorum da.. Bir Orta Anadolu envanteri çıkarttım, hala girilmemiş köylerim var. Uzmanlarımızla, o programlarımızda yapmaya çalışıyoruz. Tabii çok zor. Yani bu işin çok büyük zorluğu var. Ben 10 senedir plansız programsız geziyordum. Ama son iki senedir bunu artık akademik bir şeye dökmeye başladığından beri düzenli bir şekilde gezmeye başladım ve düzenli bir şekilde gezmeye başlayınca ister istemez bir saatinizin olması lazım. O gün çıkmanız lazım, aracımla kendi imkanlarımla gidiyorum, çekiyorum geliyorum. Gittiğim yerler bazen çok ıssız olabiliyor veya yanında bir sanat tarihçi olmayabiliyor, iptal oluyor geri dönmek zorunda kalıyorum. Ama bugüne kadar tam 100 çekimim oldu, içinde çok güzel eserler var. Bazen bir bölge müdürümüz, Vakıflar Bölge müdürümüz anlatabiliyor, bazen bir tarih hocamız anlatabiliyor, bazen bir arkeoloğumuz anlatabiliyor. Benim derdim, benim amacım, benim hedefim tamamı ile bunların yanında bir uzmanıyla gidemezse de, göreme de halk ,vatandaş biz onların ayağına götürelim, gösterelim, anlatalım. Şimdi bir tez öğrencisi ya da bir sanat tarihi öğrencisi kalkıp da dersi için oraya gidemeyecek, akademik bilgi indirecek bir şekilde okuma yapacak ya da belli yerlerden fotoğraflarını bakacak. Bu videoların çok kıymetli olduğunu düşünüyorum, yani biz ders niteliğinde eğitim kanalı veriyoruz, adım Seyyah ama yaptığımız iş bence çok kıymetli. İnşallah bu Anadolu görseli hayalimi gerçekleştirebilirim devam etmeyi düşünüyorum” dedi.