Ekonomi

Kalekaya, Kahramanmaraş'ın Fındık Başkenti Olma Yolunda

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesine bağlı Kalekaya Mahallesi, fındık üretimiyle Karadeniz Bölgesi'ni aratmayan bir başarıya ulaştı.

Abone Ol

Kırsal Kalkınma Eylem Planı kapsamında Tarım İl Müdürlüğü, bölgedeki çiftçilere maddi ve teknik destek sağlayarak yaşam kalitesini artırmayı ve refah seviyesini yükseltmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü'nden de destek almakta.

Kalekaya Mahallesi'nde 400 hane fındık tarımıyla geçimini sağlarken, devlet sarp arazileri fındık üretimine tahsis ederek bölge halkının köylerinde kalmasını teşvik ediyor. Üreticilere sağlanan bu destekler, tarım işçiliği için Çukurova ve diğer illere gitmek zorunda kalan gençlerin köylerinde kalarak üretime katılmalarına imkân sağladı. Şu anda yaklaşık 1500 dönümlük alanda yapılan fındık üretiminin, 5 bin dönüme çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Mahallede bulunan dört köyde yetiştirilen fındık, yüksek yağ oranı ve aromasıyla dikkat çekiyor ve bölge halkı için umut kaynağı haline gelmiş durumda.

Bu yıl deprem bölgesinin de önemli tarım ürünlerinden biri olarak değerlendirilen fındıktan 300 ton rekolte bekleniyor.