Yedi Güzel Kadın

Abone Ol

Onlar, “Kahramanmaraş Down Sendromlu Aileler Derneği”nin kurucusu yedi anne. Derneğin başlıca hedefi toplumumuz da Down Sendrom’u hakkında farkındalık oluşturmak,  Down Sendromlu bireylerin kabul görmesi, ön yargıların kırılması ve sosyalleşmelerinin sağlanması. Bu amaçla birçok etkinliğin altına imza atan dernek, yaptıkları çalışmalarla bunun bir formalite olmadığını gösteriyorlar.

Başkanlığını Ecz. Zeynep Yerhan hanımefendi’ nin yürüttüğü dernek, 10 Mart 2014 tarihinde Down Sendromlu evlada sahip yedi anne tarafından kuruldu. İlk olarak kent meydanında uçan balon etkinliği, Jandarma Kara Kuvvetleri ile birlikte 4 Down Sendromlu gencimize temsili tezkere töreni yapıldı.
 
Sıkı durun şimdi en çarpıcı faaliyetlere geçiyoruz. Derneğin yönetim kurulu üyelerinden Dr. Harun Yerhan beyin aracılığı ile Down Sendromlu gencimiz Muhammed Kebapçı oğlu Özel Maraşlife Hastanesi’nin eczane bölümünde sigortalı ve maaşlı işe başladı. Yazılarımda özel kuruluşların isimlerini zikretmemeye çalışırım ama bu o kadar ince ve latif bir davranış ki; ticari kaygı taşıyan birçok kuruluş böyle bir hareketi yapmaya cesaret edemez ve “ne getirir ne götürür” hesapları içinde kaybolurdu. Halen işine devam eden Muhammed kardeşimizi yakında ziyaret edip gözlemlerimi yazacağım. Aynı Hastanede Dr. Âdem Sayar Bey’in kontrolünde “Down Sendromlular polikliniği” de açılmış ve hizmetine devam etmektedir. 

Faaliyetleri özetleyecek olursak, Dernek ve Halk Eğitim Merkezi birlikte hareket ederek, Turizm Otelcilik Anadolu Lisesinde 10 Down’lu bireyin  “servis hizmetleri kursu” na katılmalarını sağlayıp garsonluk sertifikaları almalarına vesile oldular. Özellikle Büyük şehir belediyesi ve Onikişubat belediyesi ile ortaklık kurulup bu bireylerin ücretsiz olarak birçok kurslara spor faaliyetlerine katılmaları sağlanıyor. 

Daha birçok faaliyet yapılıyor ama esas dikkat çekmek istediğim, Down Sendromu nedir?  Sorusuna ne kadar cevap verebiliyoruz. En basit tanımıyla, vücutta ki hücrelerin 46 yerine, fazladan 47 kromozoma sahip olmasıdır. Yani bu durumda Down Sendromlu bireylerin eksikleri yok, fazlaları var ve Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.
 
Başka bir değişle; Kâinatı ve mahlûkatı mükemmel bir intizam içinde var eden ve “yaratma”da asla tesadüfe yer vermeyen Rabb’imiz, insanı bir kromozom fark ile de var etme kudretine sahiptir. Bu saye de insanı farklı bir sîrete ve sûrete bürüyebilir. Bize imtihan zorluk gibi görünen bu durum aslında insanoğluna meleklerin dünya da ki versiyonunu gösteriyor. Down Sendromlu çocuklar bir kere güzeldir. Merhametli, dürüst, düzenli, sevimli günahsızdır. İyi bir eğitimden geçtikleri takdirde,  meslek sahibi olabiliyorlar, hayatlarını idame ettirebiliyorlar. 

Down Sendromlu çocuklara bu süreçte biz 46 kromozomluların yardımcı olmaları en önemlisi onlara “ay canım yazık” dememesi gerekmektedir. Bu güzellikleri hayata kazandırmak, çocuklarımıza Down Sendromlu bireylerle yaşamayı ve gerek okulda gerekse sosyal hayatlarında aralarına almaları gerektiğini öğretmeliyiz. Down Sendromlu bir arkadaşları olmasının onlara hayatta neler kazandıracağını, önce anne babaların anlamaları sağlanmalıdır. Bu sayede çocuklarımıza farklılıkları kabullenerek yaşamayı öğretebiliriz. Nihayetinde hayatın bize neler getireceğini bilemiyoruz. Çocuklarımız da Down Sendromlu çocuklara sahip olabilirler. Böyle bir durum da sınıfında Down Sendromlu bir arkadaş ile okulunu bitiren kişiler bu durumu daha rahat karşılayacak ve nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda fikir sahibi olacaktır. 

“Yedi Güzel Kadın” a sahip ve henüz bir yaşında olan bu derneğe üye olarak, faaliyetlerini destekleyerek yaradılış gayemize uygun bir fiil icra edeceğimizi düşünüyorum ve bu güzel yürekli annelere çalışmalarında başarılar diliyorum.  

Görüşmek üzere…