Partiler ve Milletvekili Adayları

Abone Ol

 Milletvekilliği genel seçimleri 7 Haziran 2015 de yapılacaktır. Seçimler renkli geçecek gibi görünüyor.

Parti genel başkanları  adayları belirlerken;  kendilerine tabi olacak, biat edecek, emrinden çıkmayacak kişileri aday seçiyorlar.  

Eğer adil ve demokratik  bir aday belirleme sistemi  istiyorsanız. Partiye kayıtlı üyeler ile ön seçim yapacaksınız. Delegelerle değil.  CHP bunu başarı ile yaptı. itirazların önünü kesti.

Artık bütün partiler buna dönmek zorundadır.  Merkezden belirleme sistemi artık kokmaya başladı.   Kimseyi memnun etmiyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi

Herkesin bildiği gibi AK partinin kökü milli görüş geleneğinden gelmektedir. Kendisini muhafazakar demokrat olarak tarif etmektedir. Seçmen tabanı da çoğunlukla dindar, muhafazakar kesimlerdir.

Türkiye’nin  en çok demokratik açılım yapan partisidir. AK parti; birçok tabuları yıkmıştır. Halk ta karşılık bulan reformlar yapmıştır. Bunda da başarılı olmuştur. Halkın desteği  bu nedenle de devam etmektedir.

Milletvekilliği için en çok müracaat edilen parti AK parti olmuştur. Bunun  nedeni  ise 13 yıldan beri gücünü kayıp etmeden iktidarda durmasıdır. Siyaset yapmak isteyen ve marjinal olmayanlar bu nedenle AK partiyi tercih etmektedirler.

Milletvekili aday, adaylığına müracaat edenleri şöyle sıralayabiliriz.

1-Memurlukta sınıf atlamak isteyenler. 2- Devletle işi olanların iktidar partisine yakın görünmek istemeleri. 3- Gerçekte AK partili olmadıkları halde; ısrarla AK partide siyasi ikbal arayanlar.  4- AK parti felsefesini  benimseyen, siyasi  ikbal  peşinde olmayan, kendini  vatan ve millet için hizmete adayanlar.

Bu analiz den sonra  biraz da aday, adaylarının seçimine etki eden faktörlere değinelim.

Kökten yani kuruluştan beri AK partili olmayan milletvekili aday, adayları listede yer bulamadılar. Sadece misafir edildiler. Yaptıkları siyasi çalışmalar ile AK partinin performansına katkı vermiş oldular. Dikkat ederseniz önceki dönemlerde de aynı şekilde olmuştu.

Temayül yoklaması  ve adayları heyecanlandıran son  STK yoklama sonuçlarının listeler üzerinde  ne kadar etkisi oldu? bu hususta açıklama yapılmadı.

 

 

Listede yer bulanların teşkilattan gelenler ile Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan ve başbakan sayın Prof. Dr. Ahmet  Davutoğlu ile aracısız, direk teması olanlardır.

Milletvekilliği listesinde yer alan isimler:  1- Mahir Ünal  2- Nursel  Kocabaş Reyhanlıoğlu 3- Veysi Kaynak  4- Sevde Bayazıt Kaçar 5- M. Uğur Dilipak 6- M. İlker Çitil 7- Türk İslam Karakoç 8- Ümran Kılıç

Listeye girmesine kesin gözle bakılan ve yerlerini  beğenmeyen  adaylar; kızgınlık, üzüntü ve hayal kırıklığı yaşayabilirler. Bu olağan bir durumdur. Çünkü  siyasetin fıtratında bunlar vardır.

Çözüm Bekleyen Konular: AK parti her sorunu çözmüş gibi davranmamalıdır. Çözüm bekleyen yığınla işler vardır. Mesela; 769 bin Üniversite mezunu,  genç nüfus işsiz. Çocuklar boş geziyor.

İstatistiki veriler İşsizlik oranının 0/0 10 geçtiğini gösteriyor.  3 milyon 64 bin kişi işsiz. Hükümet  çözüm önerilerini  seçim beyannamesi ile halka açıklamalıdır.

Esnaf, memur, işçi, emekli ekonomik olarak dar boğazdadır.  Emeklilere verilecek 100 tl yetersizdir. Emeklilerin çoğunluğu açlık sınırının altında maaş almaktadır.

Bütün bunlar için kaynağı nereden mi bulacağız diyorsunuz? Dünyada güçlü ekonomiler arasına girdiği için gurur duyduğumuz Türkiye,  artık kaynak yaratacak güce ulaşmıştır. Siz de böyle düşünmüyor musunuz? 

Marmaray, 3.Hava alanı, Boğaziçi köprüsü,  Kanal İstanbul, Nükleer Santrallar için kaynak bulan devlet, vatandaşın gelir düzeyini yükseltmek için mi kaynak bulamayacak!

Milliyetçi Hareket Partisi

MHP  bu dönem seçimlere diğer dönemlerden daha iddialı hazırlanmaktadır. Konjonktürün   getirdiği avantajlardan faydalanmak istemektedir.

MHP  seçim stratejisini  AK partinin hataları üzerine yapmamalıdır.  Halk ta karşılığı olan ve halkın beklentilerine merhem olacak yeni stratejiler geliştirmelidir.

769 bin üniversite mezunu işsiz. Gençler boş geziyor. Ülkede İşsizlik oranı 0/0 10 u geçmiş.  Açlık sınırının altında maaş alan emeklinin, işçinin, memurun gelir seviyesini nasıl yükseltilecektir. Esnafın sıkıntıları nasıl çözülecek.

Oy potansiyelinin kuzey ilçelerde Elbistan, Afşin, Göksun, Ekinözü’nde merkezden daha fazla olduğu varsayılarak birinci sıra bu bölgeye verilmiştir.

Şehir merkezi adayları ise iki ve sonrasına konmuştur. Peki şehir merkezi  neden geriye itilmiş, anlayan var mı? 

Milletvekilliği listesinde yer alan isimler: 1- Fahrettin Oğuz Tor 2- Pof.Dr. Sefer Aycan 3- Hacı Mustafa Tombul 4- Ejder Oruç adaylıktan çekildi ve yerine Prof.Dr. Akif Kütükçü getirildi. 5- Fehmi Kiraz 6- Opr. Dr. Faruk Atlı  adaylıktan çekildi. Yerine Musa Demir yazıldı. 7- Şule Arıkan 8- Hasan Seyithanoğlu

Listeye girmesine kesin gözle bakılan ve yerlerini beğenmeyen adaylar; kızgınlık, üzüntü ve hayal kırıklığı yaşayabilirler. Bu olağan bir durumdur. Çünkü siyasetin fıtratında bunlar vardır.

Cumhuriyet Halk Partisi

CHP adaylarını demokratik bir şekil de ön seçimle belirledi. Bu seçimlere daha rahat giriyor. Üzerinde aday baskısı yok.  Herkes hakkına razı. Darısı diğer partilere.

Emekliler için taahhüt  ettiği bayram ikramiyeleri etkili bir buluştur. Seçmende karşılık bulacaktır. Bu yetmez.  Açlık sınırının altında maaş alan emeklinin, işçinin, memurun gelir seviyesini nasıl yükselteceksiniz.  Esnafın sıkıntıları nasıl çözülecek.

İşsizlik konusunda CHP çözümünü söylemelidir. 769 bin  Üniversite mezunu  işsiz. Okumuş gençler boş geziyor. Ülkede İşsizlik oranı 0/0 10 u geçmiş. Bu konuyu nasıl çözeceksiniz?

Milletvekilliği listesinde yer alan isimler:  1- Kamil Dalkara 2- Ayşe Nilden Bayazıt Postalcı 3-Eylem Çağraş 4- Hilmi Emre Kazancı 5- Kibar Özdemir 6- Selim Sümen 7- Fatih Vicdan 8- Duran Özdal

Halkın Demokratik partisi

HDP nin bölgemizde fazla bir seçmen kitlesi yok.  Ama HDP Türkiye partisi olma yolun da. Çalışmalarını ve söylemlerini bu çerçevede sürdürüyor.  Adayları da özenle seçiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iyi bir performans göstermişlerdi. Aynı doğrultuda devam edebilirler mi zaman için de göreceğiz.

HDP  0/0 10 barajını zorluyor.  İstatistikler 9.8 gösteriyor. Barajı geçerse 60 civarında milletvekili çıkaracak. Geçemez ise milletvekillerini  AK parti alacak. Diğer partiler güney doğu da yok.

Barajı aşabilmesi içim HDP nin 700 bin civarında oy alması gerekiyor. Bunu CHP ve AK partiden alacağı oylar ile sağlayabilir. Bu hususta kıyasıya bir rekabet söz konusudur.

HDP  halkın ve ülkenin sorunlarını nasıl çözecekse bunu bütün Türkiye’ye  anlatmalıdır. Projelerini ortaya koymalıdır. Bu hususta halkı ikna edebilmelidir. Umarım  seçim sonuçları ülkenin hayrına gelişir.

-