GÜNCEL

Osman Kavala kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, neden tutuklu? Gezi olaylarıyla bağlantısı nedir?

Abone Ol

Osman Kavala neden tutuklu, neden ceza aldı, Gezi Olayları nedir? HDP'ye verdiği destekle bilinen solcu iş adamı Osman Kavala, Gaziantep'ten İstanbul'a gelirken Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, İletişim Yayınları'nın sahibi olan Osman Kavala, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Polisin Anadolu Kültür A.Ş. ofisinde arama yaptığı bildirildi. 

Osman Kavala için "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" kararı verildi.

Diğer sanıklar Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezası verildi.

Hepsinin tutuklanmasına karar verildi.

OSMAN KAVALA KİMDİR?

1957 Paris doğumludur. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olmuştur. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı. Osman Kavala Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Murat Belge'yle birlikte Türkiye'nin en büyük yayınevlerinden biri olan İletişim Yayınlarının kurucusudur.

TESEV Yönetim Kurulu Üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu Üyesi, Tarih Vakfı'nın sponsoru, Diyarbakır Kültürevi'nin sponsoru, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesidir.

Kavala'nın Türkiye'de faaliyet gösteren vakıflarının spekülatör George Soros ile ilişki içerisinde olduğu ileri sürülüyor. Kavala'nın danışma kurulu üyesi olduğu Açık Toplum Enstitüsü, 120'den fazla ülkede faaliyet gösteren ve George Soros tarafından kurulan Açık Toplum Vakfı'na bağlı.

FARKLI AÇIDAN OSMAN KAVALA KİMDİR?

Osman Kavala'yı kamuoyu Çözüm Süreci'nde yaşanan tartışmalar sırasında ortaya çıkan İmralı tutanaklarından hatırlıyor. Ancak onun HDP kanadında çok etkili bir isim olduğu ancak aynı zamanda farklı kesimlerle de karmaşık ilişkiler ağına sahip olduğu bilinen bir gerçek. 

Şu ana kadar Osman Kavala'yı en iyi anlatan yazıyı Hilal Kaplan Sabah Gazetesi'nin 22 Ağustos 2015 tarihli nüshasında köşesinde yazmıştı. İşte Kaplan'ın kaleminden Osman Kavala: 

Osman Kavala, çözüm sürecini dikkatle takip edenlerin gözünden kaçmayacak önemde bir isim oldu hep. Ahmet Türk'ün, Öcalan'la ilk görüşmelerinden sonra, çözüm sürecine 'rehberlik' etmesi için Ümit Boyner'le birlikte önerdiği kişilerden biriydi. Adı, bildiri yazmaktan Birgün'ü finanse etmeye kadar geniş bir spektrumda siyaseti sermayeyle beraber yönlendirme gücüne binaen 'kızıl Soros'a çıkmış olan Kavala'yı, Milliyet'e HDP'nin sızdırdığı İmralı tutanaklarında da görecektik. Hatırlayalım:

"Sırrı Süreyya Önder: Başkanım her şeyi konuştuk. Bir de başkanlık meselesi var. Kamuoyu bu konuda çok hassas. Osman Kavala'nın size selamları var. Totaliter bir yapıya dönüşmesinden endişe ediyorlar.

- Öcalan: Başkanlık sistemi düşünülebilir. Biz Tayyip Bey'in başkanlığını destekleriz. Biz AKP ile bu temelde bir başkanlık ittifakına girebiliriz."

Seçim zaferini, Kavala'nın Cezayir lokantasında ilan edip, 'asmayacağız, yargılayacağız' diyen Demirtaş, "Seni Başkan yaptırmayacağız" sloganını Sırrı Süreyya Önder'in bulduğunu söylemişti.

Bunu hatırlayınca Önder'e kimlerin ilham verdiğini de anlayabiliyoruz. 

F-16 İHALESİ ALAN BARIŞSEVER

Aileden zengin Kavala, babası ölünce Kavala Şirketler Grubu'nun başına geçer. Holdingin başına geçtikten sonra yaptığı ilk işlerden birisi de TSK'nın F-16'larının koruma sistemlerinin geliştirilmesi ihalelerini alması olur. 
Kavala, LORAL firmasının ürettiği bir sistemin F-16'larda kullanılacağını öğrenince 150 milyon dolar sermayeyle bu firmayla ortak olup MİKES şirketini kurar. Aralık 1988'de 345 milyon dolarlık F-16 modernizasyonunun 160 uçaklık ilk paket ihalesi sonuçlanır ve ihaleyi MİKES kazanır. (http://www.aksiyon.com.tr/dosyalar/havadan-bir-evlilik-dustu_508514) 

Ancak Kavala Holding, bu süreçte, Hava Kuvvetleri Komutanı ve ailesinin de dahil olduğu bir yolsuzlukla suçlanır. "Savaş Karşıtları" sitesinden, barışsever Kavala'nın faaliyetlerini okuyalım: 

"[Kavala ve Loral] ihaleyi kazanırlar ancak şartnamedeki birçok koşul yerine getirilmemişti. Nisan 1994'te modernize edilen uçaklardan biri ABD'de testten geçirilince hatalar bulundu. 1995 başında Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile MİKES mahkemelik oldu. SSM, uçaklara gereksiz parçaların takıldığını, bu nedenle bunların karşılığı olan iki buçuk trilyon liranın ödenmemesini istemektedir. Ama nedense Hava Kuvvetleri Komutanlığı bu gereksiz parçaların takılmasında ısrar etmektedir. Bunun nedeni ise Hava Kuvvetleri Komutanı Halis Burhan'ın oğlu ve gelininin MİKES'te çalışmasıdır." 
Sevan Nişanyan, eski arkadaşı Kavala'nın hızlı dönüşümünü en iyi resmedenlerden: 

Osman apar topar Türkiye'ye döndü. Memleketin en büyük şirket gruplarından birinin başına geçti. New York'tayken bulaşmadığı devrimci hareket, katılmadığı anti-emperyalist eylem kalmamıştı. Dönmesinden aylar sonra şöyle telefon görüşmeleri olmaya devam etti: 

- Alo, biz Güney Afrika Devrimci Halk Kurtuluş Kongresi. 
- E? 
- Cumartesi günü protesto yürüyüşü var.Filistin Devrimci Sosyalist Grubu da katılıyor. Osman arkadaşı tertip komitesine alacağız. 
- Maalesef Osman Türkiye'de. 
- Amanın! Tutuklandı mı? İşkence görüyor mu? 
- Yok. Türk Hava Kuvvetlerine F-5 uçağı satıyor galiba. 
-Öh. 

SEDAT PEKER'İN SEVDİĞİ ARKADAŞI KAVALA

Kavala'nın bir diğer eski arkadaşı da Sedat Peker. Evet, hani geçtiğimiz aylarda katıldığı bir düğünde karşılaştıkları için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı linç edenlerin sevmediği Peker… 
1998'deki polis ifadesinde Peker, Kavala'yla yaptığı 'işleri' şöyle anlatıyor: 

"Osman Kavala'nın ortak olduğu ve F-16 uçaklarının bilgisayar ağını yapan bir şirketin hisselerinin satışında da devreye girerek hisselerin yabancılara gitmesini engelledim ve bu işten de 200 bin dolar komisyon aldım." 

"Kavala Şirketler Grubu'nun patronu Osman Kavala beni arayarak Bedrettin Dalan'ın ortağı müteahhit Yavuz Yayla'dan bir arsa satışından kaynaklanan 25 milyon dolarlık alacağının olduğunu ve benim devreye girmemi istedi. Ben de bu işi hallederek 1,5 milyon dolar komisyon aldım." 

Peker, Kavala'yla yakın iş arkadaşlığını ertesi yıl Duygu Asena'ya verdiği röportajda şöyle anlatıyor: 

Asena: … F-16 uçak ihalesinde yabancıları kaçırttım, Osman Kavala'nın alacağını tahsil ettim, Mehmet Ali Yılmaz'ın alacağı için araya girdim demişsiniz, doğru mu bunlar? 

Sedat Peker: Kavala Holding de sevdiğim insanlar. Osman Kavala son zamanlarda ekonomik darlığa düşmüş bir insan, benim Fikret Aydın diye bir akrabamın yakınıdır kendisi, ben o vesileyle tanıdım, kendisiyle yakınlığımız var. F-16 savaş uçakları konusunda yabancıları kaçırttım demedim, sadece bana bir ricada bulunulmuştu. Orada çalışan mühendisler kendi finanslarını bulmuşlar, sahibi Kavala'yı tanıyorsun rica eder misin dediler, sadece onların bir araya gelmelerini sağlamıştım. Benim yaptığımı bütün işadamları yapıyor. 

BAŞKANLIK FOBİSİ 

Referandum sürecinde, ta 2010 yılında Başkanlık sistemine karşı olduğu için önce 'hayır'cı cepheye yazılıp sonra 'geleceğe yatırım' yaparak PKK'nın doğrultusunda boykotçu olan, F-16'lı geçmişine rağmen Evet'çileri de 'militan liberal' olarak tanımlayan Kavala'nın yaptıklarının açık kaynaklardan kısa bir iz sürümünü okudunuz. 

Kürtleri Çiller'e, Ağar'a, Demirel'e diyemedikleri kadar ağız dolusu Erdoğan'a 'katil' dedirten, PKK'yı 1974'te Erdoğan'ı Başkan yaptırmamak üzere kurulmuş bir örgüt gibi lanse eden 'Cihangir' cephesinin önemli bir ismi Kavala. O bir Kürt dostu, o bir barışsever, o bir özgürlükçü; bizlerse Kürt düşmanı. Erdoğan'ı "yine" Başkan yaptırmayacak mısınız bilmem ama bunları da sorgulamadan geçeceğinizi biliyorum. 

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI ALDI

Osman Kavala, darbe girişimi ve ayaklanma olarak nitelendirilen Gezi olaylarının finansörü olarak yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.