GÜNCEL

Malatya 5.9 ile Sallandı! Naci Görür: Kahramanmaraş Depreminin Artçısı!

Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası, yer bilimcilerden dikkat çekici açıklamalar geldi.

Abone Ol

Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından ilk değerlendirmesini yaptı. Görür, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, bu depremin 6 Şubat 2023'te yaşanan büyük depremlerin Doğu Anadolu Fayı'na (DAF) enerji transfer etmesi sonucu oluşmuş olabileceğini belirtti. Depremin Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde gerçekleştiğini ve büyük bir endişe gerektirmediğini ifade etti.

"Endişe Yok, 6 Şubat Depremlerinin Sonucu"

Naci Görür, deprem sonrası yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Akuşağı-Kale/ Malatya'da 6,0 büyüklüğünde bir deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde meydana gelen bu deprem, 2020 Elazığ depremi sırasında büyük ölçüde kırılan fay üzerinde gerçekleşti. Muhtemelen bu deprem, 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transfer etmesinin bir sonucudur. Endişe etmeye gerek yok."

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "Bu Deprem Müstekil"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı değerlendirmede, bu depremin 6 Şubat depremlerinin devamı olmadığını, bağımsız bir deprem olduğunu vurguladı. Ersoy, "Bu deprem, Doğu Anadolu Fayı ile Malatya Fayı arasında Kale'ye yakın bir bölgede meydana geldi. Müstekil bir deprem olarak değerlendirilmelidir" dedi.

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz: "Olağan Karşılanmalı"

NTV canlı yayınında konuşan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında Doğu Anadolu'daki stres birikimine dikkat çekti. Tüysüz, bu tür depremlerin bölgede olağan karşılanması gerektiğini, ancak özellikle uzun süredir deprem olmayan bölgelerde daha dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. "Bu tür depremlerin özellikle Bingöl ve Çelikhan arasındaki bölgelerde görülmesi muhtemel" dedi.

Sonuç olarak, uzmanlar Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen depremi büyük bir sürpriz olarak görmezken, bölgenin jeolojik yapısına bağlı olarak bu tür sarsıntıların devam edebileceğine dikkat çekti.