Kars'ta iftar sofralarının en ilginç yemeği maşrapada Piti

Abone Ol


Maşrapa içerisinde pişirilen ve bu şekilde sunumu ile farklılık oluşturan Piti'yi Kars'ta şimdilerde bir kaç lokanta iftar menüsünde misafirlerine sunuyor. Bu lokantalardan Küçük Kazım Bey Caddesi eski garajlar civarında bulunan Nil'in aşçıbaşı Savaş Yağdıran Piti'nin özel üretim maşrapalar içerisinde pişirildiğini söylüyor. Servis ise tabağa ince lavaşın didilmesi ve üzerine dökülen safranlı suyun ardından yanına dökülen yemeği ile sunulduğunu belirtiyor. Piti'nin müdavimleri olduğunu belirten Yağdıran, memleket aşırı piti yemek için Kars'a gelenlerin sayısının hiç de az olmadığını vurguluyor.

Ramazan aylarında özel misafirler için tercih edilen ve genelde menüsünde 'Piti' bulunan bir kaç lokantanın tercih edildiği yemek Kars'ın sadece yemek kültüründe Kaz'ın olmadığının bir göstergesi olduğu anlatan Yağdıran, "Piti'nin ana vatanı Azerbaycan ve İran ama Kars ve bölgemizde de rağbet gören bir yemektir. Diğer bir adı da Bozbaş'dır. Genellikle İran ve Iğdır tarafında Bozbaş derler" dedi.

Pitinin yapılışının ve sunumunun ilgi çektiğini aktaran Yağdıran, "Yöresel yemeğimizin eti koyun kolu ve budu dur. İçerisinde nohut bulunur, bunların kalitesi önemlidir.

PİTİ NASIL YAPILIR?

Pitinin tamamen doğal bir yemek olduğunu sadece tuz ilave edildiğini söyleyen Yağdıran yapılışını ve sunumunu şöyle aktardı: "Piti yapmak için, bir gün önceden koyun budumuz suya konur ve kanının alınması etten çekilmesi sağlanır. Ayrıca nohut da bir gün önceden suya bırakılır. Ertesi gün sabah erkenden Koyun budu ve nohut pişirilir. Ardından maşrapalar içerisine, doğranmış kuyruk yağı ve çok az tuz ile yeterince su ilave edilerek doğal fırında pişirilmeye başlanır. Yemeğin tam olarak pişmesinden önce, doğranmış patates, iri doğranmış soğan ve yemeğe asıl rengini veren safran ile yeterince su ilave edilir. İsteğe bağlı yemeğin en üst kısmına dilimlenmiş domates ve biber de konulup, yemek kıvamını alıncaya kadar pişirilir ve sıcak olarak servise sunulur.
Piti yemeğinin servisi ve yenilme şekli, diğer yemeklerden biraz daha farklıdır. Yemeğin servisinden önce, tandır ekmeği lavaş derin tabaklar içine küçük parçalar halinde doğranır, üzerine önce yemeğin suyu ve daha sonra malzemesi dökülür. Et kemiklerinden ayrılır. Yemeğin yanında, küçük tabak içine dilimlenmiş kuru soğan da konulabilir. Bu şekliyle sofrada yerini alır ve tamamen doğaldır."