GÜNCEL

Kahramanmaraş'ta Depremin Yıkıntıları Arasında Asbest Ölüm Saçıyor!

Abone Ol

Kahramanmaraş’ta 9 saat arayla yaşanan iki büyük depremin ardından yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, çok sayıda bina kullanılmaz hale gelmişti.


Vatandaşların barınma ve iş alanlarında konteynır çalışmalarının büyük bölümü tamamlanırken, bölge halkı yoğun asbest nedeniyle sağlık sorunlarının baş gösterdiğine dikkat çekerek yetkililere çağrıda bulundular.

ASBEST NEDİR?

Asbest, ısıya, ateşe ve elektriğe karşı direnci nedeniyle bir zamanlar inşaat ve endüstride yaygın olarak kullanılan bir mineraldir. Ancak 1960’larda asbestin akciğer kanseri, mezotelyoma ve asbestoz gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği keşfedildi.

Asbestin hikayesi, kandillerin fitilleri ve yanmaz kumaş olarak kullanıldığı eski çağlarda başlıyor ancak modern endüstride kullanımı, mükemmel bir yalıtkan ve yanmaz malzeme olduğunun keşfedildiği 1800’lerin sonunda başladı. Asbest yalıtım, çatı kaplama, döşeme ve otomotiv parçaları dahil olmak üzere çok çeşitli ürünlerde kullanıldı.

Asbest o kadar yaygın hale geldi ki sigara filtrelerinde bile kullanıldı ve sigara içenler arasında akciğer kanseri riskinin artmasına neden oldu.

O zamandan beri asbest birçok ülkede yasaklandı ve kullanımını sınırlamak için katı düzenlemeler getirildi. Bununla birlikte, özellikle eski binalarda ve asbest içeren ürünlerde ciddi bir sağlık tehlikesi olmaya devam ediyor.

DEPREMDE YIKILAN EVLERDE ASBEST TEHLİKESİ

Asbest içeren binalar hasar gördüğünde veya yıkıldığında, lifler havaya salınabilir ve çevredeki insanlar bunlara maruz kalabilir. Bu lifler, iltihaplanmaya, yara izine neden olabilecekleri ve sonunda kansere, mezotelyoma ve diğer ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açabilecekleri akciğerlere yerleşebilir.