Kahramanmaraş, 6 Şubat tarihli depremlerin ardından hayvancılık alanında yaşanan canlanma ile dikkat çekiyor. Depremde büyük ve küçükbaş hayvanlarını kaybeden üreticilere yönelik yapılan destekler kapsamında, 21 bin 481 küçükbaş ve 4 bin 265 büyükbaş damızlık hayvan dağıtıldı. Kentte 3 bin civarında yetiştirici bulunurken, deprem nedeniyle 300 yetiştirici hayatını kaybetti. Kentteki hayvancılığı canlandırmak adına devlet tarafından çadır, yem, kredi ve hayvan desteği alan 2 bin 700 üretici, Tarım ve Orman Bakanlığının tahsis ettiği meralarda sürülerini otlatarak sektörün yeniden canlanması için mücadele ediyor.
Kahramanmaraş'ın küçükbaş hayvancılıkta adından sıkça söz ettirdiği belirtilirken, şehirde yeni doğan oğlak ve kuzularla birlikte toplam küçükbaş sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığı ifade edildi. Bu rakamın içinde 300 bin anaç ve 700 bin erkek hayvanın bulunduğu belirtilirken, kentteki hayvancılığın deprem öncesindeki seviyelere ulaşması hedefleniyor. Yılsonuna kadar 300 bin yeni yavrunun ailelere katılması öngörülüyor.
Küçükbaş hayvanlardan elde edilen 400 bin ton sütün bulunduğu belirtilirken, bu sütün 150 bin tonunun Maraş Sıkma peynirinde değerlendirildiği ve 20 bin ton peynir üretildiği ifade edildi. Ayrıca, üretilen sütün 250 bin tonunun dondurma sektöründe kullanıldığı belirtildi.
Depremde büyük bir afet yaşayan bölgede, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, çiftçilerin sürekli yanlarında olduklarını belirtti. 6 Şubat tarihli depremlerde iki binalarının yıkıldığını ve büyük yara aldıklarını ifade eden Kuzu, Tarım ve Orman Köy İşleri Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi'ye durumu aktardıklarını ve kentte hayvancılığın yeniden canlandırılacağını söyledi. Başkan Kuzu, yeni doğan yavrularla küçükbaş hayvan nüfusunun 1 milyon 200 bin sayısına ulaştığını ve devletin vereceği desteklerle eski durumlarına döneceklerini belirtti.