GÜNCEL

Kahramanmaraş ve Japonya Depremlerinin Ekonomik Maliyeti Karşılaştırıldı!

Japonya'nın batısında geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremlerin ekonomik maliyeti açıklandı. Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerle kıyaslandığında, Japonya'daki hasarın azami maliyeti 2,6 trilyon yen (17,6 milyar dolar) olarak belirlendi. Türkiye'deki depremlerin ise maliyeti 100 milyar doların üzerine çıkmıştı.

Abone Ol

Japonya'nın Noto Yarımadası ve çevresinde gerçekleşen depremlerin yol açtığı hasarın 1,1 trilyon yen ile 2,6 trilyon yen arasında değiştiği ifade edildi. Ocak başında meydana gelen depremlerde 232 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın "2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu"na göre, Türkiye'deki depremler 11 ilde büyük yıkımlara neden olmuş ve toplam maliyeti 103,6 milyar dolar olarak tahmin edilmişti.

Japonya'daki depremler, altyapı sorunları, ev yıkımları, su ve elektrik kesintileri gibi pek çok olumsuz etkiye sebep oldu. Türkiye ise deprem sonrası ekonomik ve sosyal yeniden yapılanma sürecine odaklanmış durumda. Bu iki ülkedeki depremler, yerel ekonomiler ve toplumlar üzerinde farklı etkiler bırakarak rekonstrüksiyon süreçlerini beraberinde getirdi.