Ekonomi

Helete'nin suyu Gaziantep'e, Menzelet'in suyu Hatay'a, Kahramanmaraş çiftçisi bitti!

Abone Ol

On binlerce dönüm ürünümüz kurudu diyerek Büyükşehir Belediyesini basarak Başkan Hayrettin Güngör'ü istifaya çağıran ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Güngör'ün yerin kayyum atanmasına isteyen Kahramanmaraş çiftçisi batmak üzere.

Kahramanmaraşlı çiftçi batarken Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada çiftçiye yeteri kadar su verildiği, şu an mevcut suyun ancak içme suyune yeteceği ifade edildi.

Böylece "Kahramanmaraş'ın 100 yıllık su sorununu çözeceği" iddia edilen Karasu'nun aslında şehrin içme suyu sorununu çözmediği de itiraf edilmiş oldu.

Kaynağı Kahramanmaraş Helete'de olan Göksu'nun suyu Gaziantep'e verildi. Menzelet Barajının suyu Hatay'ın çiftçisinin yüzünü güldürecek. Kahramanmaraş ise hem içme suyu hem de sulama suyu sıkıntısı çekmeye başladı.

İŞTE KONUYLA İLGİLİ KASKİ'NİN AÇIKLAMASI

 Ayvalı Barajı, DSİ tarafından yıllık 52 milyon m³ içme suyu ve 11 milyon m³ sulama suyu öngörülerek planlanmış ve yapılmıştır. Ancak, yağış ve iklim değişkenliğine bağlı olarak barajın doluluk oranı yıllara göre değişkenlik gösterdiği gibi, planlamada öngörülen seviyeye ulaşamamıştır. 

Barajda toplanan yıllık su miktarına göre DSİ’nin Su Tahsisleri Yönetmeliğinin 7’nci maddesindeki “içme suyunun önceliği” temel ilkesine göre çiftçilere yıllık sulama suyu verilmektedir.  

Önceki yıllar yağış miktarı ile mevcut durumu esas alınarak Barajın 2022 yılı doluluk oranı ve içme suyu ihtiyacı öngörümüz, 2021 yılı Kasım ayında DSİ Bölge Müdürlüğüne iletilmiştir.  

Bütün bunlara rağmen KASKİ Genel Müdürlüğü olarak bizimde ortak kaygımız olan çitçilerimizin sulama suyu ihtiyacının karşılanması çerçevesinde limitler zorlanarak bu yıl 3,3 milyon m³ sulama suyu verilmesine muvafakat edilmiştir. 

Bugün itibariyle baraj havzasında 16,2 milyon m³ kullanılabilir su miktarı bulunmaktadır. Bu su miktarı barajın beslediği yerleşim bölgesinin içme suyu ihtiyacını yıl sonuna kadar ancak karşılayabilecek durumdadır. Şehrin içme suyunun başka alternatifi olmadığı gibi çiftçilerimizin büyük kısmının sulama kuyusu alternatifinin de bulunduğu göz ardı edilmemelidir.  
Gelinen noktada şehrimizin içme suyu ihtiyacının önemi, önceliği ve riske edilemeyeceği, ayrıca Ayvalı Barajı haricindeki alternatif tüm kaynakların (Karasu, Pınarbaşı ve İçmesuyu Kuyuları) tam kapasite çalışmasına rağmen Ayvalı Barajından sulama suyuna daha fazla miktarda su verilmesine muvafakat edilemeyeceği gerçeği ile karşı karşıya kalınmıştır. 
Kamuoyunun bilgisine sunulur.