Hangisi erkek ördek anlamına gelir

Abone Ol

Tuğba Necla Suna Seda Hangisi erkek ördek anlamına gelir

Suna. Tatlı bir isim. Normalde bir ördek türüne verilen bir isim. Ben önceleri dişi ördeklere verilen genel bir ad sanıyordum ama hem TDK sözlüğünde, hem de Nişanyan Sözlük’te “erkek ördek” olarak geçiyor. Bu diğer sözlüklerde de öyle.

Peki, neden kadın ismi olarak kullanılıyor? Bunun için bir ördek türü kısmına geri dönmemiz gerekiyor. Suna ördeği (Tadorna tadorna) diğer ördeklere göre daha çekici ve narin göründüğü için bir kadın ismi olarak konuluyor kanımca. Aslına bakılırsa hayvanlar âleminde genel olarak erkekler çiftleşebilmek için çekici olmak zorundadır. Ördeklerde de öyledir. İnsan ırkında ise narinlik, güzellik gibi kavramlar kadınlar için kullanıldığı için bu pek de yanlış olmaz. Yani, sözlüklerde geçen anlamı da karşılanmış olur.

Sevan Nişanyan suna kelimesinin Türkçe kökenli olduğunu, hatta bazı dillerde ördek manasında kullanılan buna benzer kelimelerin Türkçe’den alındığını düşünüyor.

Yöresel kullanımlara bakarsak iş cidden istediğimiz boyuta geliyor. Neredeyse ülkemizin her yerinde -özellikle Ankara’dan Ege Denizi’ne doğru- ince, güzel, düzgün yapılı ve uzun boylu olanlara verilen bir isim. Isparta dolaylarında göze güzel görünen ve sağlıklı hayvanlar için de kullanılıyor. Doğu Karadeniz’in orta bölgesinde ince ve narin yapılı bir ota da suna deniyor. Yani ülkemizin her yerinde ince, narin, uzunca olan, bir bakanın bir daha baktığı şeylere suna deniyor.

Suna kelimesini Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Kul Duran gibi ismine aşina olduğumuz halk şairlerinin eserlerinde ve bazı anonim yerel türkülerde “sona” olarak görebiliriz. Yeşilbaşlı gövel ördek ise suna türü ördeklere yapılan bir benzetmedir.

İsminizle iyi güzel geçinmeniz dileğiyle.

Cevap: Suna