Hatay Mustafa Kemal Ünivesitesi (MKÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selin Sayın, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’a, körfezin dünya turizmine kazandırılması için hazırladığı 'Deniz Yosunu ve Jumbo Karides Projesi'ni anlattı.
Mustafa Kemal Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Selin Sayın, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’ı makamında ziyaret ederek, projelerini anlattı. İskenderun Körfezi'nde dünyaca ünlü jumbo karides ve yosunların bulunduğunu belirten Sayın; üniversite, sanayici işbirliği ile bu potansiyelin değerlendirilebileceğini ifade etti.
Jumbo karides ve yosun üretiminin patenti ve bölge ekonomisine kazandırılması ile İskenderun Körfezi'nde turizmin de gelişeceğine dikkat çeken Doç. Dr. Sayın, “Yosun üretimi, dünyada bütün ülkelerde sağlık sektöründe kullanılan, aynı zamanda su kirliliğinin giderilmesini sağlayan çok önemli bir sektör. Avrupa’da bir çok fabrikaların arkasında yosun çiftlikleri de mevcut. Bu yosunlar, gerek doğal kozmetik ilaçlar, gerekse sağlık sektöründe, güzellik salonlarında kullanılmaktadır. Amacımız, İskenderun Körfezi'nde Jumbo karidesi ve yosun çiftliklerinin üretimini ve sayısını artırmaktır. Yosun çiftliklerinin kurulması ile birlikte bölgemizde güzellik salonları ve kozmetik doğal ürünlerin üretilmesi ile bölgemizde ekonomik ve sosyal alanda önemli gelişmeler olacak, dünyanın dört bir tarafından şehrimize insanlar akın edeceklerdir. Tabi bu projenin hayata geçirilemesinde sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin el ele vermesi ve koordineli bir şekilde çalışılması gerektiğine inanıyorum.” dedi.
Doç. Dr. Sayılır, İTSO Başkanı Yılmaz’a proje ile ilgili teknik bilgiler de vererek, “Bu çalışmaların endüstriyel ölçekte olması için sanayi ile çalışma gerekir. Sanayi ile üniversitenin beraber yürüyerek daha değerli ve ekonomiye katkısı yüksek ürünler üretebilir. Bu nedenle İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası da bu konuya öncülük edebilir. Bu ülkenin gelişimine bilim insanları ve sanayide çalışan deneyimli insanların çalışmalarında buluşarak daha başarılı sonuçlar elde edilebileceği kanısındayım.” diye konuştu.
Ziyaretten ötürü memnuniyetini dile getiren İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise projenin Körfez turizminin gelişmesi açısından son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, “Elbette bu projenin hayata geçirilmesi için birlikte hareket edilmesi lazım. Bu tür projeler bilimsel araştırma gerekir. İskenderun körfezi'ne 12 adet termik santral kurulacağı söyleniyor, Tüm bunlar gözönüne alınmalı. Yosunların kurulması mı önemli, termik santral mı? Bunların araştırılması lazım, devletin bu konuda politikası var. Bu proje, İskenderun’un tanıtımı ve körfezimiz için uzun vadede çok önemli kazanç olabilir. Üç tarafın denizlerle çevrili ülkemizde denizlerimizden yeterince faydalanamıyoruz. İskenderun için önemli bir proje olduğunu ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu. Ziyarette, Hatay ABİGEM yetkilisi İrem Akıncı da hazır bulundu.